Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов обясни пред Нова телевизия как се е стигнало до ареста на заместник-началника на 3-о РУП Красимир Любомиров.
 

„Жена подава жалба, че най-вероятно е станала жертва на джебчийска кражба. Освен лични документи там имало печеливш фиш от тотото. Колегите започват да работят и след това се случва тази неприятна история с наши колеги“, каза той.
 
Жената се е опитала да си получи печалбата от тотопункт, но от там ѝ казали, че трябва да предостави банкова сметка. „Тръгвайки си от тотализатора се случва въпросната кражба“, посочи той.
 
По думите му, има само предположение как точно фишът се е озовал у полицейските служители.
 
„След това нашият служител се опитва да осребри фиша и да вземе парите. От събраните доказателства това е безспорно“, каза Иванов и добави, че на камерите се е виждало лицето на Любомиров.
 
„Красимир Любомиров е стар служител достатъчно опит има, аз съм работил назад във времето с него. Въпреки че има безспорни качества като служител на МВР, това не означава, че не може да сгреши“, каза главният секретар на МВР.
 
Любомиров е служител във ведомството от 2001 година. Преди месец е повишен в заместник-началник на 3-о РУП. Преди това е оглавявал звеното за джебчийските кражби. Неговият съучастник е началник на група в същия отдел.
 
„Сигналът дойде от ръководството на СДВР, от директора“, уточни Иванов. Той добави, че ще бъде проверено дали е имало чадър над джебчийски групи от страна на Любомиров. Арестуваният отказва да дава обяснения към този момент.
 
„Чисто статистически има чувствително намаление на грабежите. Разкриваемостта също се е повишила“, коментира още Ивайло Иванов. Той обясни, че обикновено януари февруари, септември и октомври има завишение на този вид престъпления.
 
До 31 януари има само два въоръжени грабежа.

"Задържан за сега имаме само за обира на банката от софийския булевард „Борис III”, заяви Иванов. „Предишни грабежи няма зад гърба си. Той е криминално проявен. Мотивът, най-вероятно, е че той е дължал пари. Категорично няма връзка между отделни грабежи. По другия грабеж на банка в столицата колегите също работят усилено”, допълни той.
 
„Колкото и да са подготвени охранителите, като влезе въоръжен човек, психиката реагира различно“, заяви Иванов.