Бандата на автоджамбазина Шумахера и авера му Байката е свила 110 000 лева от банкомати. Пачките са заграбени при две взривявания на машини за пари - на 15 януари и на 9 февруари. Това разкриха от МВР и прокуратурата, пише "Телеграф".
Късно вечерта в неделя съдът остави за постоянно в ареста Иван Янински - Шумахера, Юлиян Ценев - Байката, Росен Цветков - Ръкспина и Пламен Попов. Аверът им Лъвчето пък бе пуснат, тъй като нямал нищо общо с групата, а бил използван за транспорт и то без да знае какво са извършили другарите му, уточниха от съда. Шумахера и хората му бяха арестувани в петък, след като взривиха банкомат в кв. "Илиянци" и успяха да духнат с 12 500 лева, които обаче бяха оцветени. След близо 60 км. гонка бандитите бяха сгащени чак в Ихтиман.

Шумахера и Байката решили да влязат мощно в бизнеса с взривяването на банкомати в началото на годината. Първият им опит според разследващите е бил на 15 януари. Тогава вдигнали във въздуха машина за пари на супермаркет в кв. "Дружба. От нея бандитите свили 70 000 лева изчислили разследващите.

Вторият им удар бил на 9 февруари, когато с газ под налягане успели да отворят банкомат в друг супермаркет в кв. "Люлин". Плячката им оттам била 40 000 лева. Камери засекли, че пускането на газта правел Шумахера, като рядко се сменял с Байката. Ръкспина и Пламен им били помощници и дебнели като отцепка за нежелани свидетели. Записите обаче били с лошо качество, а автоджамбазите носили маски, обясниха от прокуратурата.

Окрилени от факта, че без никакъв труд изкарали 110 бона, Шумахера и сие решили да направят нов удар. На 12 февруари първи взривили банкомат в "Орландовци"м но не успели да изкарат касетите. Затова същият ден вдигнали във въздуха и машина в кв. "Хаджи Димитър". И  там обаче ударили на камък. Последвал трети неуспешен опит на 26 февруари на АТМ устройство в супермаркет в столичния кв. "Левски". "очевидно не са си взели поука, защото пристъпват към банкомата в "Илиянци", където е имало 17 000, но са оцветени. В тях открихме 12 5000 лева целите в синя боя, останалите бяха пръснати около АТМ-а", коментираха разследващо.