Над 120 хил. лв. от НЗОК са получили обвинените за източване на касата зъболекари. Това каза на брифинг административният ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова относно обвиненията за източване на Здравната каса от петима зъболекари, информира „Фокус“.

„Образувано е досъдебно производство за документна измама. То започна по сигнал на ГД „Национална полиция“ след извършена от тях проверка. 5 действащи стоматолози, заедно с 2 лица, техни помагачи, са представяли в НЗОК в периода 2015-2018 документи, за извършване на дентални услуги на непълнолетни лица“, поясни прокурор Русинова.

По думите й стоматолозите са получавали сумите от НЗОК през банковите си сметки. „Установено е, че здравните книжки са на непълнолетни лица с адресна регистрация извън София. Те не са посещавали кабинетите на стоматолозите. Техните родители също“, добави тя.

„Амбулаторните листове са анализирани, над 1 200. Установено е, че те не са подписвани от родителите на непълнолетните лица, съдържанието не е попълвано от стоматолозите, това е извършвано от един от техните помагачи“, добави прокурор Русинова.

По-голямата част от децата, с чиито здравни книжки е била източвана Здравната каса чрез предоставяне на фиктивни стоматологични услуги, са били от малцинствата. Децата не са били от София. Това каза ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова.

Тя коментира, че един помагачите работи в един от кабинетите, а вторият е поддържал софтуерната програма. „Сумите, които са получени от тези стоматолози от НЗОК, са над 120 хил. лв. Кръгът на обвиняемите лица към този момент не е изчерпан. По делото са извършени множество процесуални действия и експертизи, в резултат на които ние повдигнахме обвинение на тези лица“, посочи още Евгения Русинова. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ