Появиха се горещи подробности за сърбина, задържан у нас по искане на САЩ, който избяга, докато е под домашен арест. БЛИЦ припомня, че Жарко Момчилович е сочен за участник в международен наркотрафик и част от Земунския клан. Чужденецът е бил освободен от ареста на 2 април от Софийския градски съд. Вече е обявен за издирване.


Жарко Момчилович

Ето какво съобщиха от Софийска районна прокуратура: Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура (СРП) е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 312, ал. 1 НК – за това, че на неустановена дата (след 02.04.2021 г.), в гр. София, сръбският гражданин Ж. М. е бил снабден с лъжливо свидетелство за здравословното си състояние. 


На 02.04.2021 г. Софийски градски съд (СГС) е определил спрямо М. мярка за неотклонение „домашен арест“, като впоследствие лицето е напуснало адреса и в момента е в неизвестност. Определението на СГС е протестирано от прокуратурата.

Описаното престъпление по чл. 312 НК е свързано с изготвена съдебномедицинска експертиза на М., която следва да бъде представена пред Софийския апелативен съд. Експертизата е назначена именно от състав на Апелативния съд, като е изготвена само по документи, без да е провеждан преглед на М.

В хода на разследването ще бъде изискана цялата налична документация, свързана с извършвани прегледи и изследвания на М., ще се приложат записи от медицинската апаратура, ще бъдат разпитани свидетели, включително и всички свързани със случая лекари и други лица. 

Указаните от наблюдаващия прокурор действия ще се извършват от служители на СДВР, като разследването ще приключи в законоустановения срок.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!