Темата за устройствените закони, както Законът за съдебната власт, така и правилата, по които ние работим, е необходимо да бъдат съобразени и с нашето виждане. Това заяви говорителят на Националната следствена служба Бисерка Стоянова в студиото на "Денят започва". Тя призова за широка дискусия по темата, повече отговорност и диалогичност.

"Ние прилагаме тези закони, определят правилата, по които работим, взаимодействието с прокурора, който като наблюдаващ има ръководно решаваща роля в досъдебното производство", коментира Стоянова.

"Трябва да се получи една широка дискусия, защото тези закони са основата на нашата дейност, те са нашият инструмент, ние прилагаме тези закони и поради тази причина апелът на директора на НСС е ние да бъдем запознати, да представим нашите становища, дали те ще бъдат приети е въпрос на процедура", допълни още Бисерка Стоянова.

Тя каза още, че от бранша акцентират върху това, че стриктните процедури са гаранция за участниците в наказателния процеса.
По думите ѝ практикуващите юристи са имали доста предложения за подобряване на работата на съдебната система, които са обсъждани още през 2010 г.