Повече от пет хиляди души са подписали петиция с искане главният съдия на Върховния съд на Индия Шарад Арвинд Бобде да напусне поста си. Кампанията беше организирана, след като съдия предложи на извършителя, изнасилил ученичка, да се ожени за нея, за да избегне наказание.

Ако искате да се ожените за нея, ние можем да ви помогнем. Ако не, ще загубите работата си и ще влезете в затвора, казал Шарад Арвинд Бобде.

Подсъдимият, техник, работещ в държавна институция, е обвинен в дебнене, връзване и многократно изнасилване на ученичка. Освен това той заплашил жертвата да я залее с бензин и да я подпали, както и да убие брат й, пише Daily Star.

Защитници на правата на жените в Индия излязоха с отворено писмо, в което настояват съдията да се оттегли и да се извини за думите си. „Предлагайки на този изнасилвач да се ожени за оцелелата жертва, вие, главният съдия на Индия, се опитвахте да осъдите жертвата на доживотно насилие от мъчителя“, написаха те. В писмото се казва още, че със своя акт съдията ясно дава на изнасилвачите, че „бракът е разрешение за изнасилване, след получаване на което изнасилвачът може да декриминализира или легализира действието си след факта“.

Превод: БЛИЦ