Делото срещу 61-годишния Живко Добрев Иванов, срещу когото е повдигнато обвинение за смъртта на неговия внук Стефан в с. Кардам, ще се гледа повторно на 21 май от 10 часа в Окръжен съд Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич наблюдаващият прокурор Пламен Николов.

В началото на март т.г. делото бе прекратено и върнато на прокуратурата от състав на Окръжния съд заради пропуски. „През месец април внесох повторно в съда обвинителния акт. Пропуските бяха несъществени и допуснати от пренатовареност, всичко е поправено. В обстоятелствената част на обвинителния акт няма никаква промяна“, коментира Николов.

По време на разпоредителното заседание през март стана ясно, че Живко Иванов иска съкратено съдебно следствие, като признава всички факти на обвинението. Бащата на пострадалата сестра на Стефчо Ивелина пък ще заведе граждански иск за 10 000 лева.

Трагедията се разигра на 27 октомври 2019 година в многодетно семейство в генералтошевското село. 9-годишният Стефан почина, отровен от химически препарат срещу гризачи, поставен в стената на стаята, а две от сестрите му се лекуваха в болница.

Отначало се смяташе, че децата са натровени с храна. След това основната версия в разследването бе отравяне със силни химически препарати срещу гризачи, поставени в стената на помещението, където издъхна Стефчо.

Две от сестрите бяха приети за лечение в УМБАЛ „Света Марина” във Варна, като Ивелина бе с увреждане на сърцето. Според експертизата, изготвена във ВМА-София, всички са вдишали отровния газ фосфин, съдържащ се в таблетките от препарата.

Обвинителният акт бе внесен в съда в началото на януари т.г. Дядото е обвиняем за две престъпления. Първото е по чл. 123, ал.2 от НК за причиняване по непредпазливост на смъртта на Стефан Росицев Живков чрез действия, които спадат към правно регламентирана дейност, която той няма право да упражнява.

Става въпрос за специфични изисквания при извършване на фумигация и обеззаразяване на площи, помещения и др. срещу вредители, което представлява източник на повишена опасност. Изискванията са разпоредени с наредба през 2006 година. Дядото не е имал право, но е използвал този начин за борба срещу вредители с две таблетки от по три грама от биоцида „Делициа“.

Второто обвинение е по чл. 134, ал. 1, т. 2 от НК за нанасяне на средна телесна повреда на внучката му Ивелина Мирославова Маринова, довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота й.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ