Повдигнато е обвинение в шпионаж на председателя на Движение "Русофили" Николай Малинов.  Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг. 

Направени са претърсвания в 11 имота в София, Брезник и Перник. Иззети са компютърни конфигурации, множество документи и такива доказателства, които имат пряко отношение към Николай Малинов. Иззета е докладна дописка от Малинов за преориентиране на страната към Русия.


В нея е описано каква е настоящата ситуация в България и какви насоки да се предприемат, за да се преориентира страната ни към Русия. Основна цел е геополитическа преориентация на България.

Цацаров огласи обвиненията срещу Николай Малинов за шпионаж в полза на "Двуглав орел" и РИСИ

„Ние концентрираме усилията си 5 основни направления”, се посочва в докладната записка – дейност на НПО, създаване и поддържане на интернет сайтове , собствен телевизионен канал, аналитичен център и създаване на партия.

Според Малинов следва да се упражнява политическо влияние неявно. Предвижда се и създаването на влиятелен информационен канал или информационна агенция.  

В документа е записано още, че политическата партия, която трябва да работи за геополитическата преориентация на България от ЕС към Русия трябва да бъде непреодолим фактор в българския парламент.

За да се осъществят тези идеи е било необходимо финансиране в голям размер.

Установено е, че Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на двете организации „Двуглав орел” и Руски институт за стратегически разследвания. Заплащането е извършвано под различни форми.

От една страна е било предназначено за него и притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга за финансиране на различни мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!