Обвиненият за измами със самолетни билети Спас Василев от Кочериново е свързвал журналисти с политици и уреждал срещи между тях. Това съобщи пред журналисти адвокатът му Георги Ценов.
„С негова протекция много хора са започнали работа“, твърди защитникът на Василев, цитиран от "Монитор" 

От френдлистата на измамникът пък е видно, че той е комуникирал основно с хора от протестърските кръгове, сред които и доста представители на медиите. Приятелството на Спас с журналисти във фейсбук адвокатът обясни така: „От журналистите е търсил уважение и внимание“.

По искане на прокуратурата Софийският районен съд разгледа мярката за неотклонение на Василев, който в социалната мрежа се е представял като Александър Николов. Той е обвинен, че през 2012 г. с истинското си име е измамил мъж със самолетни билети. Срещу 490 лв. той му продал фалшиви билети до 10 дестинации по избор в Европа. С 3 платежни нареждания мъжът превел на посочена от мошеника банкова сметка парите и после пил студена вода.

Досъдебното производство е образувано през 2013 г. в СРП и след като полицията многократно не открила Василев на известните адреси той бил обявен за общодържавно издирване. Срещу него има още 3 досъдебни поизводства за подобни измами и затова през 2016 г. започнало издирването му чрез Шенгенската информационна система /ШИС/.

В съда стана ясно, че Василев е роден през 1984 г. в гр. Рила. Не е осъждан, не е женен и е безработен. Твърди, че е завършил семестриално публична администрация във Франция. На журналистически въпрос дали познава Александър, чийто снимки е откраднал и сложил в профила си във фейсбук, той отговори утвърдително. На питане дали съжалява за стореното, каза: „Да“. А на въпрос дали го е направил за пари, каза: „Не“. „Не съм престъпник“, заяви пред медиите Василев и на всички останали въпроси не спря да повтаря, че адвокатът му ще говори.

Прокурорът по делото съобщи пред съда, че предстои присъединяването на другите 3 досъдебни производства и прецизиране на обвинението. Прокурорът изброи имената на други 6-ма, които също са изпратили на Василев пари за пътуване, като едната дестинация е Милано. „Мамел е с изключителна упоритост и продължителност“, заяви прокурорът и поиска задържането на Василев под стража с мотив, че има реална опасност да извърши друго престъпление, както и да се укрие.

„Той не е мамел, просто така са се стекли обстоятелствата – искал е да помогне на приятели и познати, но е имало отменени резервации. Василев е купувал билетите със собствени пари, когато не му достигали, вземал от парите на следващия. Не е могъл да се справи с обещанията и е допуснал грешки. По тази причина е спрял да се занимава с това, но преди 5-6 месеца подновил продажбата на билети, вярвал, че ще бъде по-коректен и внимателен този път. Не е знаел, че го разследват, нито че го търсят. Живеел повечето време при родителите си в Кочериново. Той не счита, че е извършил умишлено престъпление.
Владее английски, френски, немски и испански език“, каза адвокатът му. Като разбрал от медиите, че го издирват, на 13 октомври т.г. Василев сам се явил в ГДБОП, където бил арестуван.

Съдът му наложи най-тежката мярка за неотклонение задържане под арест с мотивите, че има обосновано предположение за извършеното престъпление – платежни нареждания и банкови преводи, свидетелски показания, както и опасност да се укрие.

„Извършил е с дързост упорита престъпна трансгранична дейност“, отсече съдът. Решението подлежи на обжалване и протест пред СГС.