В Източните Родопи са най-скъпите горива в страната, но вече и… най-скъпата лека дрога. Дилъри „работят“ яко клиентите на улицата. Тарифите са тройно по-високи от съседен Пловдив.

20 лева вече върви половин грам марихуана в Кърджали, при същата цена за грам отпреди месеци.

В същото време в града под тепетата канабисът е по десет лева за същото количество, пише „Родопи voice“, позовавайки се на отлично запознати.

Цената остава, а количеството намалява, една от причините-успешните акции на полицията срещу наркоразпространението в последните месеци, твърдят източници.

Зареждането на местни дилъри пък вероятно става от Пазарджик. Именно мъж от там бе арестуван преди дни в Кърджали с 1,9 килограма марихуана.

40-годишният се придвижвал с лек автомобил „Фолксваген“ с кюстендилска регистрация и бил спрян за проверка на ул.“Ген.Владимир Стойчев“ в областния град.

Намерената дрога е иззета и е на съхранение в РУ-Кърджали. Образувано е досъдебно производство за незаконно държане на наркотично вещество с цел разпространение.

Мъжът е от Пазарджик, а с него в колата пътувала и жена, научи екипът ни от отлично осведомени източници.

Дни преди задържането на пазарджиклията, полицаи арестуваха и 24-годишен кърджалиец с голямо количество канабис в дома му.

Дрогата била скрита в стъклени буркани.

Открити били 200 грама суха листна маса, а също така буркан от 300 мл с течност, която също реагирала на канабис, 3-литров пластмасов буркан с остатъци от същата течност, 56 пакетчета с хартиени листчета и паста върху тях от същия наркотик, 2 пакетчета със семена от канабис.

Масовата „бурканизация“ на дрога в Кърджали пък се дължала на „съображения за сигурност“. Поставен в буркан канабисът не миришел и не създавал съмнения сред съседи, разкриха отлично запознати с порядките на дилъри в областния град.

„Стъклото може да бъде заровено някъде и да се взема по малко. От друга страна да се държи в жилище е глупаво. Защото там също се употребява и спасение от натрапчивата и разпознаваема миризма не е възможна“, коментираха източниците ни.

В същото време ефективност няма. Няколко са вече случаите на задържани наркотици в Кърджали, укрити по този начин.

70 грама марихуана бе иззета от вила в областния град преди време. Тя била обитавана от 24-годишен мъж. Наркотикът бе открит в буркани.

Дни по-късно подобна „зимнина” бе установена в двора на къща, отново в Кърджали. В буркани, вкопани в земята, бяха открити 1 250 грама канабис.

В двора на училище в областния град пък преди време полицаи задържаха дилър, в момента в който си откопавал буркан с дрога, заровен в близост до барака.

Двама тийнейджъри пък бяха спипани до школо в Кърджали с бурканчета в раниците.

Дилъри си докарвали по около 80 лева на ден от продажби. Наши момчета се цанили в Пловдив в „кол центрове“.

Работата-стоят в квартирата, плащана от „боса“, и чакат обаждане. След това слизат пред блока и дават заявеното количество, прибирайки парите. В края на седмицата пък отчитат продажбите.

Работата на дребно със „собствен материал“ обаче провокира желанието за по-голяма и бърза печалба.

Ако в Пловдив един грам марихуана се продава за 10 лева, то в Родопите цената за 0,5 грама вече е двадесет лева.