Спецсъдът засекрети делото за мярката за неотклонение на гардовете на укриващия се в Дубай хазартен бос с 18 обвинения Васил Божков - Славчо Марков и Веселин Балтов.


Това е станало по искане на прокуратурата с  мотив, че по време на заседанието могат да станат ясни имената на тайни свидетели, съобщи източник от съдебната власт, пише Монитор.

В нарушение на правилата, съдът дори не позволи на журналистите да чуят определението, че засекретява съдебното заседание и предшестващото го искане, въпреки че знаеше, че отвън с часове чакат десетки представители на медиите.

Дори при закрито заседание, определенията за закриването му, както и крайното решение на съда трябва да бъдат открити.  

Славчо Марков и Веселин Балтов, които са отговорници за охраната на Божков, бяха арестувани в петък при спецполицейска акция.

Тя бе проведена в дома на Марков в столичния кв. Симеоново, в офиса на детективска агенция на ул. "Черковна" 38 в столицата и на адреса на Балтов в Сандански.

Прокуратурата съобщи, че това се прави за събиране на доказателства във връзка с разследването срещу Божков за извършване на убийства, изнудвания и други тежки престъпления.

Марков е бивш служител на ЦСБОП, за него се смята, че е снимал спецпрокурора по делото Ангел Кънев, чиито снимки Божков разпространи чрез профила си във фесбук.

Прокуратурата съобщи в събота, че в дома на Марков е бил открит снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати като домашни адреси, ползвани телефонни номера и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица, както и снимка на висш служител на МВР.

В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат и за проследяване на член на неговото семейство. В друг се посочва, че адресът на магистрата е установен чрез техническо средство.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ