Кметът на руенското село Вресово Юлюман Хасан ще бъде предаден на съд за обсебване на парите на 80 съселяни и предизвикването на пожар, с който целял да прикрие кражбата, съобщава Флагман.бг.

Както първи съобщихме, на 14 ноември, кабинетът на селския управник пламна, а след това той обяви, че са изгорели 28 хил.лева, които е събрал от хората, за да им достави дърва.

Още в първите часове след инцидента стана ясно, че има нещо гнило. Източници на разкриха, че най-вероятно става въпрос за умишлен палеж, предизвикан от самия Юлман Хасан. 

 Разследването потвърди съмненията. Според неофициална информация на местопрестъплението е намерена туба с бензин, извлечено е ДНК, което съвпадало с това на селския първенец.

Пожаро-техническата експертиза е установила, че бюрото на Хасан е запалено точно с бензин, изгорели са канцералски материали, документи и компютър.

Предположенията са, че кметът на Вресово е залял бюрото си и е драснал клечката, а после обяснил на хората в селото, че в шкафчето били парите им за дърва – 28 200 лева.

Няколко дни след пожара 18 хил.лева се появиха в сметката на Горското стопанство в Айтос. Преди дни от сметката на Юлюман Хасан е постъпила и останалата част от сума, с която щетите са възстановени, но това няма да го спаси от съд.

„Доказателствата срещу него са много солидни и той няма друг избор освен да се признае за виновен и да поиска по-лека присъда. Извършил е умишлено престъпление, което е ощетило голям кръг от хора и е злоупотребил със служебното си положение”, каза наш източник, запознат с разследването.

Делото ще се води в РС Айтос.