Фитилът на ромския протест във "Факултета" се запалил от пуснато в социалните мрежи снощи видео, на което се вижда как полицаи използват сила, за да укротят местни младежи.

Впоследствие стана ясно, че е бил арестуван мъж, който бил с ограничителна заповед спрямо жена от квартала, но я е нарушил.

Той е задържан снощи заради подадения сигнал за домашно насилие. Изпратеният патрул е влязъл в квартала, установил е нарушението и при ареста е възникнало напрежение, обясни Хаджиев.

Местните роми се оплакали също, че хипермаркетът в квартала не е достатъчно зареден и те не могат да напазаруват нужните стоки, а не могат да излязат до други магазини.


Шефът на СДВР за ескалацията на напрежението във "Факултета": Проверяваме дали има провокация и организираност

„ Създали сме организация. Разговаряхме и с управителя на „Т Маркет“ и магазинът е зареден напълно. Опитваме да сме диалогични и да не предприемаме репресивни мерки, към настоящия момент те дават резултат”, заяви по-рано днес шефът на СДВР комисар Георги Хаджийски.

ВИДЕО от "Факултета" - ври и кипи! Циганите пробваха протест 

Органите на реда ще извършат проверка дали действията на жителите на квартала са провокация и дали са били предварително организирани.

След потушаването на протеста блокадата продължава по досегашния начин.

На всички възможни изходи от "Факултета" има полицаи, които разрешават влизане и излизане за отиване на работа, пазаруване, посещение на лекар и прибиране вкъщи. Тези обстоятелства се записват в декларация, която се оставя при всяко минаване през КПП-тата.

Към момента на налагане на мярката в двата квартала имаше 20 установени носители на коронавирус.

Според Националния оперативен щаб  контактните от първи ред в кварталите обаче са били значително повече от тези, които първоначално са били подадени. Проведените до момента 160 бързи теста са дали 20 положителни резултата. След проверка с PCR тест са потвърдени нови 10 заразени с COVID-19.

Шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски изрично посочи двете ромски махали като едни от най-опасните огнища на заразата у нас.