Джок Полфрийман вече има пасаван, но има и забрана да напуска България. Тя е била наложена, още когато е започнало делото срещу австралиеца, съобщава Нова телевизия.

„МВР чака в момента всички нужни документи, за да напусне този човек страната. МВР ще изпълни решение на съд тогава, когато всичко е ясно”, каза Стефан Балабанов, зам.-министър на вътрешните работи.

От Министерството на правосъдието поддържат тезата, че Полфрийман не се е поправил в затвора. И изнесоха данни, че мъжът кроял планове за бягство, а в последно време се държал арогантно с надзирателите.

Определиха съдиите, които ще решат съдбата на убиеца Джок 

„Този човек е с ниво на агресивност много по-високо от средното. Той е бил такъв в момента, в който е извършил престъплението, беше такъв и при нас през всичките тези 12 години. Той беше такъв и в момента, в който излезе от затвора”, заяви Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието.

Тези констатации оборват мотивите на съд, оглавяван от Калин Калпакчиев, който пусна на свобода убиеца.

За първи път случая коментира и зам. главният прокурор Иван Гешев. „Аз имам три деца, така че каквото и да кажа по този случай, има опасност то да бъде повлияно от емоции и коментарът да не е професионален. Затова няма да коментирам случая с убиеца Джок Полфрийман”, заяви Иван Гешев.

Гореща новина: Убиецът Джок остава под ключ, причината е... 

От правосъдното министерство поставиха под съмнение и висшето образование на бившия арестант. Именно то беше посочено сред мотивите за предсрочното му освобождаване.

„Твърдеше, че учи, аз лично имам дълбоко съмнение. В неговото досие няма официален документ, че е взел изпит. Имаше едни удостоверения, които могат лесно да се манипулират”, заяви Проданов.

Днес Върховният касационен съд разпредели делото за възобновяване на процеса по предсрочно освобождаване, след искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Съдбата на Джок Полфрийман е в ръцете на ВКС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ