Германия приключи разследването на безпрецедентните новогодишни атаки срещу жени през декември 2015 г. Резултатите от тригодишното производство поразиха германската общественост. Броят на молбите за сексуално насилие от мигранти надхвърля хиляда (неофициалният брой на засегнатите жени е много по-голям), но днес на скамейката на подсъдимите се оказаха само трима души, предава агенция EA Daily, цитирана от Фокус.

Апогеят на сексуалните посегателства бе в Кьолн, когато в навечерието на 2016 г. група от хиляди мъже, предимно имигранти от Северна Африка, се присъединиха към тълпата на празнуващите граждани и организираха масирани нападения срещу жени. Освен в Кьолн, подобни инциденти се случиха в Берлин, Хамбург, Дюселдорф и Щутгарт. По-късно прокуратурата съобщи, че са постъпили общо 1054 молби в полицията, от които около петстотин са за сексуален тормоз, а останалите са за кражби.

След края на многогодишното разследване, както пише изданието tagesschau.de, на подсъдимата скамейка имаше само трима души, двама от които получиха условни присъди. Престъпниците са от Ирак, Алжир и Либия.

В свое оправдание от полицията заявиха, че „мнозинството от престъпниците остават неразпознати“. Най-голямата трудност за следователите: много от лицата, за които се предполага, че са извършили сексуални посегателства в Новогодишната нощ, са трудни за идентифициране впоследствие. Въпреки че следователите са гледали повече от 1000 часа материали, заснети от охранителните камери, в мнозинството от случаите е невъзможно да се идентифицират хора с тях“, пише изданието.

„По същество държавата подписа своята безпомощност и неспособност да защити собственото си население от миграционния хаос, организиран от правителството, и да изправи престъпниците пред правосъдието“, коментира пред Eurasia Daily лидерът на движението на руските немци за партия „Алтернатива за Германия“ Евгений Шмидт.

Струва си също да припомним, отбелязва агенцията, че ефектът от скандала се изостри от реакцията на германските политици (в духа на днешните изявления на някои руски официални лица, че „държавата принципно не ви дължи нищо“). Така кметът на Кьолн, Хенриет Рьокер, посъветва германските жени да променят поведението си на обществени места - „разхождайте се в групи“ и се „дръжте на една ръка разстояние“.