Цял арсенал от боеприпаси е открит в дома на мъжа, който уби свой съсед във врачанското село Манастирище. Според източници на БНТ в подземния етаж на къщата са открити дори гранати.

Хората в селото разказват, че братът на задържания е военен и той е доставил оръжието и мунициите. Валентин и друг път бил нападал свои съселяни.

"Ние със снахата стояхме тук пред вратата на райграса. Чухме пет изстрела. Казват, че са осем - девет, не знам колко са. Ние чухме пет. Виждаме нашата кола с бясна скорост върви по шосето. Удари се, чухме в контейнера. Тогава вече разбрахме, че нещо не е наред. Тичаме двете, излезнахме до тук. В този момент слиза брат му от колата и пищи и вика убиха брат ми".

Така започва разказа на майка, видяла убийството на сина си. Рени разказва, че Валентин преди две години първо наръгал в ръката по-големия й син. Според нея не е вярно, че задържаният за убийството на Калин си е купил оръжието от преминаващ търговец.

"Няма търговци на оръжие. Брат му търсете. Брат му е военен в София ли, не знам къде. Откраднал ли го е, изписал ли го е. Брат му търсете за отговорност, защото той е помогнал за убийството на моя син", казва жената.

Синът на Ива също е пострадал от Валентин. Точно преди година 10-годишното момче карало колело по улицата пред къщата на задържания.

"Същият Валентин искаше да убие детето ми с огромен нож. Защото не трябва да минават улицата. По край тях не трябва да се минава. Ако не бяха Цветомир и Калин, убития - детето ми сега да не е живо", казва тя.

Намесата на Калин е попречила синът на Ива да пострада сериозно. Валентин успял да нареже само гумите на колелото на детето. От тогава обаче се заканвал постоянно на Калин и брат му, че ще приключи с тях.

"За жалост, този случай, който вчера стана почерни цялото село. Най-доброто момче в Манастирище вече го няма между живите. Баща на две малки момичета, полусирачета вече", казва кметът на с. Манастирище Атанас Атанасов.
Убиецът от Манастирище е психично болен, няма предишни криминални прояви.

През декември 2019-а хората в селото събрали подписка, с която потърсили съдействие от прокуратурата Валентин да бъде настанен за принудително лечение в психиатрична клиника.

"В прокуратурата, беше върнат отговор, че това може да се направи в рамките на закона, да бъде настанен в институция, да бъде лекуван и след това да бъде освободен и да си пие хапчетата. Но явно трябваше да се случи това, за да се вземат по-сериозни мерки и да се промени законът. Явно има пропуск и трябва да се уредят тези въпроси", казва Атанасов.

Така през януари миналата година мъжът за три месеца е настанен за лечение. Прибрал се в дома си в началото на април.

Междувременно стана ясно, че Окръжна прокуратура – Враца е привлякла в качеството на обвиняем 44-годишния Валентин Г. по образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 116, ал.1, т. 6, вр. чл. 115 и по чл. 339, ал. 1 от НК – умишлено убийство и незаконно придобиване и държане на оръжие и боеприпаси, съобщиха от държавното обвинение.

Около 13:40 ч. на 22.04.2021 г., пред дом на ул. „Чавдар“ във врачанското село Манастирище, обвиняемият Валентин Г. убил 33-годишния жител на селото Калин Тончев. Престъплението е извършено със средство, опасно за живота на мнозина – пистолет марка „Аргус“.

При претърсване в дома му са били открити и иззети огнестрелното оръжие и 115 патрона с различен калибър.

Към настоящия момент са извършени огледи на местопроизшествие, обиск на обвиняемия, разпити на множество лица. Изискана е информация от Центъра за психично здраве – Враца относно психичния статус на обвиняемия през периода от диагностицирането му с психично заболяване. Назначени са експертизи – ДНК, химична, балистична и съдебномедицинска на пострадалия.

С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият Валентин Г. е задържан за срок до 72 часа. Действията по събирането на доказателствата продължават.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ