Странно е и това, че при двама загинали случаят с брат ми и с бременната му приятелка вече не се гледа като особено тежък. Това е третият път, в който намаляват присъдата на шофьора на тира, предизвикал катастрофата. Това каза пред Нова телевизия сестрата на загиналия Ивайло от Бургас – Доротеа Минчева.

Преди 2 години украински шофьор на тир помете мантинела на автомагистрала „Тракия”, влезе в насрещното и премаза колата на бременната Северина и приятеля й, които пътували от Бургас към София за преглед при лекар.

„Присъдата е намалена на 4 години и 8 месеца. Това е последното решение, което получихме, но все още не ни е ясно защо. Първоначалната присъда беше 12 години, след това стана 9 години поради признаване на вина”, обясни Доротеа.

За близките на загиналите не е ясно как точно е причинена катастрофата. Те имат данни, че преди да се удари в мантинелата, камионът е блъснал пътни знаци, обозначаващи предстоящ ремонт.

„Химическа експертиза доказва, че шофьорът има наркотични вещества в кръвта. Не мога да кажа дали не е заспал”, заяви сестрата на загиналия Ивайло.

„В едно от решенията на съда се казва, че шофьорът на тира не е нарушил правилата за движение. Това най-много ни озадачава, защото не мога да си обясня как не са нарушени, при условие, че влиза в насрещното платно“, каза още Доротеа Минчева. 


По-рано тя сподели във Facebook:

"Пиша този пост с надежда, че ще променя нещо, в една държава, в която няма закони има само гавра с хората. Когато човек губи близки, част от него умира. Научаваш се да живееш без тях, но за съжаление никога не се научаваш да живееш с несправедливостта или поне аз няма как да се науча да живея с нея.

Както може би на някой от вас е известно, дело се води, вече 2 години и 3 месеца, срещу виновника за смъртта на Ivailo Minchev и Severina Koralska, които са моето семейство и винаги ще бъдат. За тези 2 години и 3 месеца, резултатът е безумен – намаляване на присъдата на виновния и обяването му за невинен по най-същественото обвинение, а именно нарушаването на правилата за движение (няма да коментирам изобщо, че химическата експертиза, която доказва наличие на наркотични вещества в кръвта му не е взета въобще под внимание от съда). Как точно не си нарушил правилата, когато си минал през мантинела, блъснал си кола в насрещното платно и са загинали хора?!

Ясно е, че загубата няма как да бъде възстановена, но като един зрял и разумен човек, аз лично вярвам, че всеки един от нас трябва да носи отговорност за действията си и държавата, в която живеем, плащаме чинно сметките си и данъците си, би следвало да бъде в наша полза, а не да убие и малкото живец останал след подобна трагедия.

Тук равносметката е, че закон, който да защити опечалените явно няма или поне, ако има, не се прилага правилно. Пиша с молба, който може и желае да ми помогне, всичко това да стигне до медиите, така както всички медии бяха силно заинтересовани да излъчат катастрофата на 28.05.2018 г., нека и сега покажат какво се случва с убийците на пътя, защото всеки един от нас може да е следващия пострадал". 


Преди две години автомобилът на Северина и 35-годишния Ивайло Минчев бе премазан от тир на магистралата край Пловдив. Жената е била бременна в 7-мия месец и заедно с мъжа си са пътували за преглед в София. Северина и Ивайло били влюбени и щастливи. Чакали с нетърпение и трепет първата си рожба. Дни преди жестоката катастрофа двамата избирали бебешка количка и креватче. 

Северина и Ивайло бяха погребани в затворени ковчези. Причината е, че телата им са били обезобразени от жестокия удар с тежкотоварния латвийски тир, който буквално ги премаза в колата им. Тежкото возило скъса мантинелата и влезе в насрещното движение.

Аудито, в което са били, било смачкано като консервна кутия. Нищо не са можели да направят. Нямали са никакъв шанс да реагират или да избегнат удара. Станало е за секунда и край. Зад волана на тира бил украинецът Станислав Пислар. По-късно в съдебната зала прокурорът представи експертиза от ВМА, според която в кръвта на тираджията е открито забраненото веществото тетрахидроканабинол –  естествена съставка и основното психоактивно вещество в канабиса.

Предполага се, че заради това шофьорът на тежковоза не е намалил скоростта, въпреки че е имало табели за участък в ремонт. Заради високата скорост предната част на камиона се ударила в мантинела, разрушила я и ремаркето препречило пътното платно, а предната част навлязла в лявата лента за движение, ударила с все сила аудито, в което били жертвите. 

По-късно Пислар заяви в съдебната зала, че е ял бисквити с марихуана в Холандия... и поиска по-лека мярка.
Какво се случва с убийците на пътя пък, иска да знае жената, чието семейство беше погубено завинаги.