Доверчива варненка ощастливи телефонни измамници с близо 60 000 лева. Измамата станала навръх празника на влюбените Свети Валентин. 58-годишната жена била вкарана в заблуда, че съдейства на полицията при операция по залавяне на извършители на измами.
Следвайки инструкциите на престъпниците, жертвата започнала да изхвърля банкноти през балкона си, като общата сума, с която се е простила, възлиза на 29 500 евро и 725 лв.

Ден по-късно тя се усетила и сигнализирала в полицията, съобщиха от областната дирекция на МВР.

От областната дирекция на МВР – Варна, за пореден път напомнят, че ситуация, в която служител на структурата звъни по телефона и иска пари за каквато и да било цел или кауза, е абсолютно невъзможна. При необходимост от съдействие от страна на гражданите полицейските служители ги посещават на адрес и се легитимират по надлежния ред – с полицейски знак и карта.

От полицията апелират гражданите да не се доверяват на непознати гласове, звучащи от телефонната слушалка, които искат пари за различни цели – полицейска операция за залавяне на измамници, лечение или операция на близък, за освобождаване на колетна пратка от чужда държава, каквито са най-често използваните сценарии за телефонни измами.

При подобно обаждане униформените съветват незабавно да се прекъсне разговорът, да се затвори слушалката и да се изключи телефонът за известно време от розетката. При желание да се свържат с близките си или с полицията гражданите да търсят друга възможност – мобилен апарат или телефона на съседи.

Заради зачестилите напоследък заплахи от измамниците от полицията напомнят, че непознатите от телефонната слушалка не могат да наранят избраните жертви, тъй като не знаят адреса им.