От музея Резиденцшлос (Residenzschloss) в центъра на Дрезден са откраднати антични бижута на стойност около 1 милиард евро, съобщава „Билд”.

Тази сутрин полицията в Дрезден е съобщила за може би най-голямата кражба в следвоенната история на страната, извършена в прочутия германски музей. "Бяха ограбени не само държавните художествени колекции, но и саксоните! Заедно с 600 занаятчии отбелязахме, че по-голямата част от Residenzschloss е възстановена. Ценностите, открити в Grünes Gewölbe и Residenzschloss, са спечелени трудно от хората на Свободната саксонска държава в продължение на много векове. 

Човек не може да разбере историята на нашата страна, на нашата свободна държава, без Зелената арка и държавните художествени колекции", отбелязва Майкъл Кречмер . 
Установено е, че престъпна група е проникнала в „Грюнес гевьолбе” (Grüneя Gewölbe – зелената арка) и от държавната колекция на произведения на изкуството – съкровищницата на крал Август II Силния, са откраднати антични бижута.Сред задигнатите ценности е и известната златна тоалетна, чиято стойност е 5 милиона евро. 

Една от най-важните ценности на Residenzschloss в момента е изложена в музея на изкуствата в Ню Йорк. Това е зеленият диамант, който е 41 карата и се смята за най-зрелищното бижу. Престъпниците са избягали със сив седан, но по последна информация камери за видеонаблюдение са ги заснели.

Центърът е блокиран от полицейски автомобили и дворецът е заобиколен от представители на силите на реда.

Според изданието, рано тази сутрин е било блокирано електрозахранването на музея. Предполага се, че крадците са влезли в сградата през някой от ъгловите прозорци.