Прокуратурата повдигна обвинения на Пламен Бобоков и секретаря на президента по антикорупция Пламен Узунов за престъпен сговор.


Освен това става ясно, че бизнесмена 21 пъти е подбудил Узунов да погази закона, за да спечели той облаги, се казва в съобщение на спецпрокуратурата.

Ето и целият текст на съобщението:

Днес, 10.07.2020 год., след преценка и анализ на събраните доказателства, Специализираната  прокуратура  предяви  обвинение   на  П. Б.  и  П. У.  за  участие  в  престъпен  сговор,   с  цел  осъществяване на  търговия с влияние и длъжностни престъпления, в периода от началото на месец януари 2019 год. до настоящия  момент - престъпление  по чл. 321, ал.6 от НК.

Наред с това П.У. и П.Б.  са  обвинени и в извършването на престъпление по служба в съучастие, в периода от 08.05.2019 г. до 28.08.2019 г. Като П.Б. е подбудил на 21 пъти П.У. в качеството му на длъжностно лице, да наруши служебните си задължения, регламентирани в Правилата за работа на Администрацията на Президента на Република България и длъжностната характеристика за заеманата  от него длъжност, с цел да набави за П.Б. облага.

От това са  настъпили значителни вредни последици - разгласяване на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на Президентската институция, сред гражданите на Република България и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба - Служба „Военна информация“.

Спрямо обвиняемите са взети мерки за неотклонение „Гаранция в пари“, като за  П. Б. тя е в размер на 1 000 000  лв., а за П. У. - 20 000 лв. При определяне на размера на парични гаранции са взети предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемите, здравословното им състояние, семейното им положение, професията, възрастта и други данни за личността им.

На обвиняемите е наложена „Забрана за напускане на пределните на Република България“.

Настоящото  досъдебното  производство  е  образувано  по  отделени  материали от делото за незаконния внос  на  боклук,  по  което  за  участие  в  организирана  престъпна  група  са  обвинени  братя  Б. и  бившия  зам. министър на екологията  и водите Кр. Ж.