От миналата година е започнала операцията по залавянето на огромно количество вещества, използвани за производство на амфетамини. В нейния ход са установени три контрабандни доставки, съобщи окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Става въпрос за 16 тона материали за производство на дрогата, всичките дошли с кораб на пристанище Варна Запад.

За залавянето на веществата са действали съвместно агенти на ДАНС, Окръжна прокуратура – Варна, която ръководи случая, служители на митниците и полицията. За разкриването на контрабандата, която е от международно значение са използвани специални разузнавателни средства и контролирана доставка, обясни Чавдаров, пише "Петел".

Прокурорът подчерта, че случаят няма връзка със 6-те тона амфетаминопроизводни, хванати в контейнер във Варна в края на май.

За арестуваните холандски граждани той съобщи, че са мъже, задържани са в София при пристигането им в страната ни и ще бъдат транспортирани във Варна за определяне на мярката им за неотклонение.

Първото количество от доставките е 4,297 тона прекурсор PMK, второто е 7,525 тона препрекурсор APAA. При третия случай на контрабанда през българската граница количеството внесен прекурсор от вида APAAN е било 4,400 тона.

Решаващо за разкриване на извършителите и тяхната престъпната дейност е било участието на прокурори от Международния отдел на ВКП. Случаят е регистриран като международен казус в EUROJUST –Хага, допълни окръжният прокурор на Варна.