Близо  10 000 лева дала 63-годишна пловдивчанка на телефонни измамници. Според предварителната информация вчера сутринта жената била заблудена по схемата за искане на пари във връзка с полицейско разследване.
Изпълнявайки указанията на мним служител на реда, потърпевшата оставила над 9800 лева и 100 евро в градинка на бул. “Цар Борис ІІІ Обединител”. По случая е образувано досъдебно производство в Четвърто РУ.

Областната дирекция на МВР в Пловдив напомня, че най-нашумелият механизъм за извършване на телефонните измами в последните седмици е „провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която ще послужи за задържане на извършителите“. Мнимият полицай иска съдействие и дава указания на „жертвата си“ да събере пари и да ги хвърли през терасата на апартамента си, като обещава парите в последствие да бъдат върнати. Не е изключено измамниците да приложат и други схеми, като „пари за операция на близък”, „пари за капаро за закупени климатици или друга техника”, „пари за освобождаване на колетна пратка” и др. Извършителят на престъплението се обажда на случаен принцип на потърпевшите.

Отново апелираме при получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно да потърсят свои близки и в никакъв случай да не дават пари на непознати. По никакъв повод да не предприемат разплащания. Напомняме, че в България всички институции прилагат еднакви стандарти в работата си по платежни операции - разплащания се извършват на специално определени места, в работен ден и установеното работното време, като винаги се сверяват личните данни и се издава съответен документ. Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това на възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва на измама.

В края на миналата седмица от свои жертви в Пловдив телефонните измамници са взели над 16 000 лева. В четвъртък след обяд 73-годишна жена и съпругът й били заблудени, че оказват съдействие на полицията при операция за залавяне на телефонни измамници и хвърлили през терасата си около 4400 лева и над 460 щатски долара. На следващата сутрин престъпниците се свързали отново с възрастните хора и ги накарали да изтеглят всички спестявания от банковата си сметка. Изпълнявайки указанията им, мъжът и жената оставили близо 4200 евро на пейка в района на Сточна гара.  Пак в четвъртък по същия сценарий била излъгана и тяхна 87-годишна съгражданка, която пуснала през балкона на апартамента си сумата от 3000 лева. По двата случая са образувани досъдебни производства съответно във Второ и Трето районни управления.