Пловдивският лекар д-р Иван Димитров, който е обвинен от прокуратурата за стрелбата срещу крадеца Жоро Джевизов – Плъха, е удължил отпуската си с 20 дни. Още преди инцидента от 2 март през нощта докторът е бил в отпуска, която си взел, за да ремонтира жилището си. Именно защото на етажа от къщата им зад областната администрация в Пловдив течал ремонт, съпругата на медика Жулиета и двете им дъщери седмица по-рано заминали да живеят у дядото на жената в село Крумово.
Така в нощта, когато в двора на доктора се вмъкнал да краде от гаража му Плъха, Димитров е бил сам в дома си, пише "Монитор".

Той бил в полагаем годишен платен отпуск до 12 март включително, която почивка удължил след обвиненията от прокуратурата. Общо за тази година имал 50 дни платен отпуск, 10 от които били от миналата година. Според негови близки бил влязъл и в болница, тъй като след 4 денонощия престой в ареста здравето му било силно разклатено.

Според адвоката на д-р Димитров Георги Кутрянски „първоначалното обвинение беше за умишлено убийство. То отпадна. И беше повдигнато много по-леко обвинение за превишаване пределите на неизбежната отбрана, което потвърждава тезата ми, че е имало неизбежна отбрана. Спори се само дали пределите са превишени, или не”.

По думите му дали е имало превишаване, или не, е спорен въпрос, който ще бъде предмет на спор в съда между обвинение и защита и по който ще се произнесе съдът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ