Венцислав Христов-Венци Лавацата поиска по-лека мярка за неотклонение с дълга пледоария пред Специализирания наказателен съд (СНС). 


Случаят му се гледа във вторник след провала на заседанието по делото срещу групата на Димитър Желязков-Митьо Очите заради колабирането на бизнесмена Йордан Йорданов.

Лавацата е подсъдим като член на бандата на Очите.

Адвокатката на Венцислав Христов се постара да убеди съда, че година и девет месеца е твърде много време за стоене под стража. След нея обаче думата бе дадена на нейния клиент, който изненада съдебния състав с предупреждението, че се е подготвил и че ще говори „по-бавничко“, за да няма неяснота.

„Не става въпрос дали съм виновен или невинен. Тук сме заради мярката ми за неотклонение“, обясни Венци Лавацата на съда, след което посочи: „На 200 страници обвинителен акт има три реда за мен – на три страници по един ред“.

Христов бил споменат по повод държане на наркотици на стойност 4,5 лв. от друг човек.

Другото обвинение срещу него било, че е повредил кафе-машина „Зануси“.

На кафе-машината й била сменена клавиатурата, след което тя отново заработила. Повредата била на стойност 110 лв.

„Машина за 110 лв. и наркотици за 4,5 лв.! И за това лежа две години в затвора! Това не е истина, разбирате ли“, потърси си правата пред съда Венци Лавацата.

Освен това той бил на строг режим, нямал право да работи като други затворници.

Венцислав Христов каза, че един от основните свидетели по делото – Георги Илиев, получил условна присъда като шеф на организирана престъпна група (ОПГ), при това с оранжерия (за дрога). Това станало след сделка с прокуратурата.

„Той е шеф на група и е с условна присъда, а аз вече две години не мога да изляза от затвора заради палеж с щети от 110 лв.“, възмути си Лавацата и попита съда: „Според Вас тежестта на обвинението отговаря ли на разумния срок? Говорим за тежестта на обвинението, а не дали съм виновен!“

Той обясни и че наскоро по друго дело са били пуснати под домашен арест подсъдими по чл. 116 (от Наказателния кодекс - убийство), за което се лежало доживот.

Христов явно визираше стрелците по Митьо Очите и Сашо Водолаза от “4 you” .

Венци Лавацата увери, че няма вероятност да повлияе на свидетели срещу него. Те били двама – единият обаче бил в затвора, а другият бил Георги Илиев, който вече дал показания.

Христов гарантира и че няма да се укрие, тъй като живеел от 35 години на един и същ адрес. Освен това родителите му вече били на възраст и имали заболявания.

Двамата наблюдаващи прокурори обаче не се съгласиха и настояха Венци Лавацата да остане под стража. Обвиненията срещу него не били разколебани по никакъв начин. Той представлявал и висока опасност, затова и общественият интерес надделявал над личния. Задържането под стража все още било в разумен срок предвид и наказанието, което предвижда НК за провиненията, както и сложността на делото.

Адвокатката на Лавацата поиска думата за втори път, като подчерта, че прокуратурата не е извела нито един довод срещу възраженията на защитата. Тя обясни, че и мярка „домашен арест“ би обезпечелила в достатъчна степен ограниченията спрямо клиента й, тъй като тогава той пак не може да се движи свободно.

Съдът обаче накрая отсече, че Венцислав Христов е обвинен в две тежки умишлени престъпления – участие в ОПГ и палеж, които предвиждат повече от 5 години лишаване от свобода. Към момента не било разколебано обоснованото предположение за криминалните деяния.

Нямало доказателства, че Христов може да се укрие.

Според свидетелството му за съдимост обаче той бил осъждан шест пъти! Оттам бе изведен извод, че при по-лека мярка Венци Лавацата би представлявал висока обществена опасност и може да извърши и друго предстъпление.

Срокът на задържане до момента не излизал отвъд рамките на разумното предвид и етапа на съдебния процес.

Ето защо СНС не уважи искането на Венци Лавацата за по-лека мярка и отново го остави под стража. Определението може да се обжалва.