Полицейски операции са в ход тази сутрин във Франция срещу "десетки лица" с ислямистки възгледи, обяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, потвърждавайки, че преподавателят по история, обезглавен в петък, е бил жертва на "фетва", предаде Франс прес.

"Те очевидно са издали фетва срещу преподавателя", заяви Дарманен по радио "Юроп 1", имайки предвид заподозрените, които са в ареста.

Екзекуторът на френския учител качил главата му в Twitter, заплашил и Макрон

Започнати са 84 разследвания за насаждане на омраза в интернет след убийството и са извършени арести, добави министърът.

Дарманен каза, че се разследват интернет публикации на хора, подкрепили действията на убиеца.

Необходимо е да продължим активната работа по изкореняване на омразата в социалните мрежи, подчерта министърът. Днес е преподавател, утре ще е полицай, вдругиден - журналист, предупреди Дарманен.

Екзекуторът на френския учител със зловещо послание: “Ислямска държава” е у дома

В петък в парижко предградие 18-годишен чеченец, роден в Москва и получил бежански статут във Франция, нападна 47-годишен учител по история близо до училището, в което преподавал и който при дискусия за свободата на словото показал в клас карикатура на пророка Мохамед.

Нападателят обезглави учителя, заплаши дошли на място полицаи, но беше застрелян, припомня БТА.

Разследването е възложено на френската антитерористична прокуратура. Президентът Еманюел Макрон нарече станалото терористичен акт.
По последни данни на полицията в хода на разследването вече са задържани 11 души.