Охранителят, който в навечерието на Коледа намушка с нож 19-годишен младеж в столичен търговски център, проговори. Пламен Христов напусна ареста в началото на седмицата срещу гаранция от 3000 лева. В първото си интервю той разказва, че не е искал да убива, а само да се защити, защото почувствал, че е заплашен собствения му живот.
Според версията на Пламен Христов един откраднат пуловер отключва агресията в мола. Робърт върнал дрехата, но охранителят поискал да извика полиция. Твърди, че бил посрещнат със заплахи.

"Сега ще видиш какво ще се случи". Аз не му обърнах внимание. Влезнахме в магазина и на самите пробни, като чу, че ще се вика полиция, агресивното поведение стана по-силно. Започна да нанася удари, да се опита да напусне магазина. Започна борба между нас, в която той в легнало положение взе един от столовете, започна да ми нанася удари в задната част на главата. Започна да ми прилошава на мен. Да ми тече кръв, започнах да губя съзнание.

В този момент виждам, че с едната в ръка бърка в джоба си. Смятах, че това ще е моят край. Оттам с цел да се защитя, да спре това нападение към мен, извадих нож и го размахах към него.

Категоричен съм, че в нито един момент не исках да го нараня. Просто исках да спре нападението към мен. Спрях, когато видях, че той спря да ме атакува. Видях кръвта от ножа си и се уплаших”, разказа Пламен Христов пред bTV.

Христов казва, че единствената му грешка, е, че е извадил ножа и че би искал той да е раненият, а не Робърт. „Не знам защо стана така. Постоянно тази случка е пред очите ми. Колко не искам да е така, как за части от секундата се променя всичко. С охранителна дейност се занимавам от 13 години на различни обекти, на различни места, в различни ситуации. Гледал съм да действам спрямо закона… Искрено съжалявам за него и се надявам да се оправи момчето. Наистина искам да съм на негово място”.

Засега раненият Робърт запазва мълчание. Истината ще се търси и в съда.