Към момента няма тартор на групата за телефонни измами, която бе разбита в средата на месец април при мащабна полицейска акция на територията на България и Румъния. Това съобщи на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

„Няма обвинение за ръководене на престъпна група. Събрани са доказателства за организирана престъпна група, действала на територията на България и Румъния”, уточни тя пред журналисти.„Пет лица бяха задържани в България. Те са с постоянна мярка „задържане под стража”.  В Румъния по същото време бяха задържани шест лица. По отношение на пет от тях спецпрокуратурата е издала европейска заповед на арест. За шестия Районна прокуратура-Горна Оряховица е издала европейска заповед за арест заради влязла в сила присъда. Не е ясно кога ще бъде предаден в България”, съобщи още тя.  Към момента лицата, които днес бяха предадени на българските власти, се конвоират към арестите в София.

„В хода на досъдебното производство е назначена проверка на ДНСК, в която са направени проверки на жилищата, които обитават обвинените лица. Не са представени одобрени строителни книжа. Ако до края на проверката не бъдат дадени такива книжа, ще се прибегне към принудително събаряне”, посочи Сийка Милева.„Ще поискаме от специализирания наказателен съд постоянното им задържане. Не  мога да кажа дали са се занимавали с нещо, но демонстрират висок стандарт на живот”, добави говорителят на Спецпрокуратурата.  От думите й стана ясно още, че от 18 април до настоящия момент са регистрирани и заявени само 4 случая на телефонни измами.
Междувременно от МВР разпространиха видеоматериал и снимки от осъщественото на ГКПП-Дунав мост предаване на задържаните българи, участници в престъпна група за измами.
 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ