Апелативната прокуратура на Бургас очаквано протестира спорното решение на съда, с което преди две седмица бе изменена в по-лека присъдата на Кирил Христов Принца. Мъжът е обвинен в причиняването на смъртта на собствения си готвач – Никола Колев, пише flagman.bg.

Припомняме, че преди броени дни, като подранил коледен подарък, съдът буквално на последното си заседание преквалифицира престъплението от „умишлено убийство“ в „причиняване на смърт по непредпазливост“, и намали срока на присъдата от 7 на 4 г. лишаване от свобода.

Именно тази част от съдебното решение е подложена на протест от Апелативната прокуратура. Представителите на държавното обвинение мотивират тезата си, че деянието е преквалифицирано неправилно и наложеното наказание е явно несправедливо. Посочено е също така, че е допуснато нарушение в процесуалните правила – превратно тълкуване на факти.

С протеста се иска Принца да бъде признат за виновен по първоначалното обвинение, както и увеличението на присъдата за него – от 7 на 14 г. затвор.

Жестоката драма се разигра малко след полунощ на 18 април 2016 г. в Несебър. 

По пъровначални данни от тогава Кирил Христов застрелял готвача си и един от най-добрите си приятели хладнокръвно със законно притежаван пистолет.

Още в началото на съдебния процес видни магистрати от Бургас изказаха съмнения, че Христов изобщо ще лежи в затвора. Тогава хипотезата бе, че с течение на няколко години, обвинението постепенно ще бъде преквалифицирано и накрая мъжът на практика ще бъде освободен заради дългия му престой в ареста и под домашен арест.