Шестима души, включително кметът Данаил Вълов, са задържаните в община Червен бряг. Това разкри на брифинг преди минути зам.-главният прокурор на Република България Иван Гешев. Както БЛИЦ писа при акцията срещу корупционни практики в общината в Червен бряг са арестувани кмета Данаил Вълов, е задържан негов заместник, двама шефове на дирекции и други висши чиновници.

"В хода на действията се претърсват обекти, жилища и други обекти в град Червен бряг. Досъдебното производство касае престъпления по служба, има данни за такива, извършени от кмета на Червен бряг и към момента продължават действията по разследването. В рамките на следващия ден спрямо някои лица, освен кмета, ще бъдат подвдигнати обвинения. Задържани са шест лица, всички служители в общината. Лицата са с административно задържане по закона на МВР, включително и кмета. Този "топъл обяд" е една от линиите за разследването. Делото е започнало след сигнал от ваши колеги журналисти от "Господари на ефира". Съдействие са оказали журналисти от сайта "Зов Нюз", ваш колега, който се казва Гешов. Той е имал проблеми с извършване на журналистиеската си дейност", каза Гешев.

Той коментира и зачестилите напоследък акции и срещу други кметове в страната. "Това, което констатираме по десетки съдебни производства, е, че не се спазват правилата за обществените поръчки. Пари има, но се краде много. Ситуацията от това което, се вижда като данни от досъдебни производства, е, че независимо с какъв цвят е кметът, става въпрос за нарушения от всякакъв вид на обществени поръчки. Повечето граждани в малките и големите населени места извън София виждат какво се случва и след като в последните години не е имало никакви последствия спрямо местни феодали, дали кметове или местни величия, хората са недоволни и има чувство за несправедливост.

Време е кметовете малко да си опреснят, да си ъпдейтнат ситуацията. Вече разследванията не се правят от местните, а от държавните органи. Така че определени ситуации и зависимости вече няма да са полезни на хора, които нарушават закона. Няма никаква връзка с изборите. Ние постоянно сме преди и след някакви избори. А и тези, които идват, са европейски", заяви зам.-главният прокурор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!