Бившият заместник градски прокурор на София Роман Василев определи решението на съда за учудващо и немотивирано.

Според Василев е необясним фактът, че председателстваният от съдия Калин Калпакчиев състав не е изследвал в дълбочина не само всички доказателства, но и поведението на осъдения за убийството на Андрей Монов.

Мотивите, с които 2-ри състав на Апелативният съд в София освобождава предсрочно Джок Полфрийман са непълни, категоричен е Роман Василев, който е работил по разследването на убийството на Андрей Монов.

"Ако върнете назад, може да видите неговото арогантно поведение. Пример е репликата: "мен ме осъди най-корумпираният съд в една корумпирана държава". Неговото поведение по време на досъдебното производство - скачането, обиждането на състава на съда. Това би трябвало до влезе като основание в мотивите на съда. Това нещо виждам, че го няма", коментира той пред БНТ. 

Убивай българи – Калпакчиев е насреща

В мотивите си апелативният съдебен състав с председател Калин Калпакчиев, обаче, се позовава на положителни характеристики от външни организации, както и от пастор и отец, които проповядват в затвора.

Според Роман Василев неубедителни са и доказателствата, с които съда се мотивира, че Полфрийман се е поправил и не представлява обществена опасност.

Бившият прокурор обръща внимание, че поведението на австралиеца при първоначалното му задържане на 31 декември 2007 г. е предизвикало съдия Мими Петрова близо час да му обяснява, че няма как едно убийство да се оправдава с морални подбуди. И го сравнява с вчерашната реакция на Полфрийман при излизането от затвора.

Джок Полфрийман, осъден за убийството на Андрей Монов (крещи): "Благодаря на Десислав Трайков, заместник-началник на затвора.

Поправката „Полфрийман“ предложена от него и прокарана от Христо Иванов
 
"Това е същото поведение, което беше на мярката за неотклонение и през целия му престой в местата за лишаване от свобода и при освобождаването той е същият, какъвто си е бил", каза още бившият зам. градски прокурор. 

Според Василев дори и заличени, петте наказания на Джок Полфрийман, наложени докато е излежавал присъдата си, също трябва да бъдат анализирани при преценката на решението за предсрочно освобождаване от затвора.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ