Прехвърлянето на фирми с големи данъчни задължения на социално слаби и обикновено неграмотни хора, известни като „бушони“, се превърна в мода през последните 15 години, предава Нова тв. 


Срещу 200-300 лева на ръка, предоставяйки личната си карта, тези хора подписваха документи, с които купуваха съответната фирма.

Така длъжници ставаха те и естествено НАП нямаше как да си вземе данъците. Дългове от тази фирма по същата причина не можеха да си върнат и частни кредитори.

Чрез законодателни промени държавата се опита да спре тези схеми. И като чели напоследък те понамаляха, но преди няколко седмици разследване на популярни сайтове, бълващи фалшиви новини, които масово се споделят в социалните мрежи, разкри шокиращи неща.

Собственик на тези сайтове – общо 11, е фирма „Хаки Фиш” ЕООД. А тя е собственост  на социално слабия 58-годишен алкохолно зависим Николай Низол.

Тоест, този човек притежава и управлява тези 11 сайта за фалшиви новини и хората работещи в тях, поне според документите.

А иначе, оказва се, пак по документи, същият социално слаб притежава и други 56 фирми, чиято дейност е разнообразна.

От заложна къща през архитектура, та до хотелиерство. Разследването установи, че част от тези фирми нямат задължения и са работещи, но собствеността се води на социално слабия Николай Низол, и от създаването им са регистрирани на негово име, за да се прикрият истинските собственици подобно на фирмата със сайтовете за фалшиви новини.

Други от 57-те фирми обаче, водещи се на алокохолно зависимия Николай Низол, са му прехвърлени от предишни собственици и дължат на държавата данъци в размер на 22 млн. лв.

Проверка установи как и лесно ли е да се прехвърли фирма със задължения на името на Николай Низол и дали той участва съзнателно в ролята на „бушон” или е невинна жертва, подведена от непознати да подпише някакви документи, както обикновено такива хора твърдят пред разследващите органи.

След проведен разговор по телефона е уредена среща с Николай. По време на разговора Николай пита дали препоръките за него идват от лицето Енцо. От въпроса става ясно, че социално слабият собственик на 57 фирми и 22 млн. лв. задължения към държавата изпълнява ролята на „бушон” чрез посредник.

По-късно се състоява и самата среща. На срещата подставени продавачи на фирма със задължения се срещат с купувача -„бушон“ - Николай Низол.

„Мъжът има 57 фирми. В общи линии три са основните категории. Естествено, това което интересува НАП, са задължения към бюджета, укрити или дължими и невнесени данъци и осигурителни вноски. Има още две категории проблеми.

Те са задължения към частни кредитори, към бизнес партньори и към банки. И третата голяма тема всъщност е определен вид дейност - да се прикрие действителния собственик.

Преди тази схема беше национален спорт. Сега все пак има определени правни гаранции, защото в момента продажбите на фирми е под особен режим. Тоест, НАП минава от там.

В конкретно този случай справката на Агенцията по приходи сочи, че са изпратени пет уведомления до съответните прокуратури по отношение на евентуални престъпления против кредитори”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. 

И така това е поредният случай, в който схемата с прехвърлянето на задлъжнели фирми на хора-бушони ощетява всички нас с десетки милиони.

Ощетява и частни кредитори. Прикрива и истински собственици на фирми, които едва ли стоят в сянка заради благородни мотиви. Бушоните им винаги избягват наказателна отговорност, представяйки се за жертви, подведени да подпишат нещо, без да знаят какво.