Ученикът от Пловдив, който е бил зарибен от терористична групировка и се е канел да извърши със самоделна бомба атентат в града под тепетата, е станал жертва на джахидисти.

Обработвали са го от повече от година. Това не е първото дете, което е зарибявано и обработвано в Европа, за да върши атентати. Терористичните групировки по цял свят имат за задача да търсят, обучават и убеждават подрастващи, че ако направят атентат и умрат в името на Аллах, душите им отиват там, където другите при смъртта си не могат да стигнат.

Ученикът-джихадист смятал да окървави последния учебен ден в Пловдив, възпитаник е на елитна гимназия

Цялата история се крепи на втълпяване, че след смъртта има нов живот. Убеждавали са го, че след като изпълни задачата си, момчето ще има прекрасен живот, пълен с лукс и придобивки, които в реалното си битие няма как да има. Търсят се деца, които са с лабилна психика, започват ги отдалеч, будят интереса им с различни оръжия, които им показват в нета.

Само в БЛИЦ! Горещи разкрития за терориста в Пловдив! В дома му ДАНС и МВР намерили...

После ги убеждават, че ще имат най-хубавите момичета, най-бързите коли, най-светлото и прекрасно бъдеще, там, където отидат, след като умрат. Много по-трудно е да вербуваш възрастен мъж, отколкото тийнеджър, още неосъзнат и незнаещ какво точно прави. Задължително ги обучават да не споделят с родителите си, с никого.

Може да се каже, че вербуващите са отлични психолози. Това разкриха наши източници от разследването по повод пловдивския случай и добавиха, че започват да ровят и да търсят и други жертви. Те отказаха да обяснят дали става въпрос за Ислямска държава или за друго формирование на джахидистите. Самоличността на момчето от Пловдив също остава тайна за сега.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!