Венцислав А., привлечен като обвиняем за умишленото убийство на приятеля си от детинство Явор, ще продължи да пребивава в следствения арест. Състав на Варненския апелативен съд отмени определение на Окръжен съд – Варна от края на октомври тази година, с което мярката за неотклонение на обвиняемия е била изменена от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

Въззивната апелативна инстанция уважи протеста на прокуратурата, която оспори определянето на втората по тежест процесуална мярка за принуда.

На 14 февруари тази година гражданин е подал сигнал за намерен мъж в безпомощно състояние пред блок 404 на варненския квартал „Владислав Варненчик“. На път за болницата 34-годишният Явор починал. Няколко дни по-късно като обвиняем за убийството е бил привлечен Венцислав А. След излизане на резултатите от съдебномедицинската експертиза, първоначалното обвинение, с което Венцислав е бил привлечен като обвиняем, е било преквалифицирано от прокуратурата в умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за убития начин.

Варненският апелативен съд днес намери, че неправилно и необосновано първата съдебна инстанция е определила по-лека мярка за неотклонение. Съдът счита, че и към настоящия момент, 8 месеца след престъпното деяние по никакъв начин не е разколебано обоснованото предположение, че обвиняемият е съпричастен към престъплението. За умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, законът предвижда сурово наказание – от 15 до 20 години „лишаване от свобода“, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Защитата твърди, че вече 6-ти месец с Венцислав не се водят никакви процесуално следствени действия. Обвинението обаче припомни, че са били извършени множество експертизи, разпитани са били много свидетели, а заключението на възложената втора ДНК експертиза е било изготвено след заседанието на първоинстанционния съд.

За втори път апелативната инстанция стигна до извода, че няма опасност Венцислав да се укрие от наказателно преследване, но абсолютно реална е опасността той да се опита да извърши престъпление и да окаже въздействие върху свидетели на досъдебното производство. Въззивният съд днес прие от прокуратурата две справки за осъществени свиждания на обвиняемия със свидетели по делото. Въпреки, че са били разпитани пред съдия, тези свидетели са били придружавани в следствения арест от лица от криминалния контингент, за които прокуратурата има данни, че са били осъждани за нанасяне на телесни повреди и хулиганство. В кориците на делото има гласни свидетелства затова, че друг свидетел е бил запрашван по телефона, за да дава показания, които да оневинят обвиняемия.

Апелативен съд – Варна отмени като неправилно и необосновано определение на Окръжен съд – Варна за изменение в по-лека на мярката за неотклонение на Венцислав А., разследван за умишленото убийство на приятеля си от детинство Явор, и потвърди първоначалния арест на обвиняемия. Това определение е окончателно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ