Шефовете, източили Здравна каса-Пловдив с над 1,1 млн. лв., остават в ареста. Това реши Апелативен съд-Пловдив. Днес д-р Иван Деспотов, директор на дирекция в Здравната каса, и Влади Манев, началник-отдел „Контрол на аптеки“, обжалваха мярката си за неотклонение.
 

Адвокатът на Деспотов Зоя Тошкова репликира държавното обвинение и каза, че документът, намерен в клиента ѝ, в който е имало ЕГН-та на хепатитно болни, не може да бъде доказателство за това, че са издавани двойни рецепти и е окрадена здравната каса.
 
Прокуратурата обаче контрира и заяви, че графологичната експертиза е показала, че почеркът и подписът са именно на д-р Деспотов.
 
Адвокат Тошкова каза още, че другият обвиняем – аптечният бос Иван Александров, много услужливо е дал показания, хвърляйки вината върху Деспотов и Манев. Иван Александров е с мярка „парична гаранция“.
 
По време на мярката стана ясно, че другият задържан - Влади Манев, отрича всякаква вина. Въпреки че в краката на Манев, в колата, в която се е качил, са открити 20 бона, а в багажника 30 хил. лв., шефът на отдел „Контрол на аптеки“ твърди, че е бил на заведение. Излизайки от него, се е качил в автомобила на шефа си Деспотов и веднага след това полицаите са го извадили и арестували.
 
Припомняме, че преди около седмица скандал разтресе страната. Бяха арестувани четирима, участвали в престъпна схема за източването на Здравна каса-Пловдив. Двама от тях – аптечният бос Иван Александров и посредникът при сделката, който е бил и управител на дружествата-фантом, са на свобода с парична гаранция.
 
По време на днешната мярка адвокат Тошкова подчерта, че над и под Деспотов и Манев е имало и други контролни органи и софтуерна система, която би трябвало да следи и да засече нарушенията.
 
Извън съдебна зала апелативният прокурор Иван Даскалов каза, че има служителка на Здравна каса-Пловдив, която в качеството си на свидетел е дала показания, че шефът ѝ редовно ѝ е давал пари за придвижване на различни документи. Към момента, обаче, няма обвинение към тази жена.
 
Схемата с фалшивите рецепти е действала от около една година. През това време са източени над 1,1 млн. лв. като веднъж хепатитно болните са взимали реално лекарствата си, а след това на тяхно име, без те да подозират, чрез аптеки-фантом са били издавани фалшиви рецепти и са прибирани пари от здравната каса. Едно лекарство за хепатитно болен струва между 25 и 30 хил. лв. на месец.
 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ