Обвинените в подкуп инспектори на ДАИ-Пловдив изнудвали собственик на известна месарска фирма, стана ясно по време на гледане на мярката им за неотклонение днес, съобщава „Фокус“.

В ролята си на свидетел Стоян Къртев, собственик на месарската фирма, разказал, че е бил изнудван за пари и месни продукти. На уговорена среща на паркинг на бензиностанция той е трябвало да занесе 300 лева и месни продукти - салам и луканка.

Друга свидетелка - Радосвета Дончева, пък разказала, че и са били поискани също 300 лева, които е трябвало да остави в тоалетната на сградата на ДАИ. Сумите, които фирмите трябвало да плащат, са били в размер от 1500 до 1800 лева.

Тримата служители на ДАИ-Пловдив – Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев, са били следени със СРС-та от 29 май тази година.

Те водили активни разговори с транспортни фирми, на които извършвали проверки, като ги привиквали в сградата на ДАИ и им обяснявали, че имат нарушения, като нерегистрирани превозни средства и че техни водачи няма удостоверения за професионална квалификация. Вместо да им пишат актове, те са искали подкупи, обясни в залата наблюдаващият прокурор Георги Гешев.

От централата на ДАИ установили, че всички тези фирми са имали действителни нарушения, които са били прикрити.

Днес тримата бяха оставени в ареста с постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Съдия Екатерина Роглекова прецени, че има достатъчно доказателства по делото и отхвърли искането на адвокатите на обвиняемите за налагане на парична гаранция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ