31-годишният шведски гражданин Веждин Илиев, който е задържан за причиняване на смъртта на 37-годишния Месут Мустафа, твърди, че в скандинавската страна е участвал в акция срещу наркотрафиканти. Това пише 24rodopi.com, позовавайки се на кърджалийски бизнесмени, с които в последния месец Веждин е контактувал.

Шведският гражданин отскоро е собственик на дюнерджийница в града край Арда. Той стана известен в медиите с името Вежди Иляз, но по документи се води Веждин Илиев.

„Разказа ни, че в Швеция е бил полицай, но това трябвало да се пази в тайна. Едва ли е служител на реда, вероятно е работел като охрана на заведение или друг обект. Твърдеше, че имал участие в акции срещу наркотрафиканти“, поясниха бизнесмените. Те уточняват, че Вежди се върнал от Швеция със спестени пари и дълго време умувал какъв бизнес да завърти в региона.

Припомняме, че Веждин Илиев е обвинен от Окръжна прокуратура в Кърджали в причиняване на смърт по непредпазливост. Той е избягал от местопроизшествието.

От 19 юни тече 72-часова прокурорска мярка "Задържане под стража". Предстои съдът да се произнесе дали шведският гражданин ще остане за постоянно зад решетки.

Тялото на 37-годишния велосипедист Месут Мустафа беше открито на 15 юни около 10,30 часа в канавка и транспортирано за аутопсия в Отделението по съдебна медицина в кърджалийската болница. Мъжът от махала „Мразовец“, което е в състава на Горско Дюлево, който е глухоням, се връщал в нощта срещу събота от Момчилград с велосипеда си, когато бил блъснат на 500 метра от разклона за Загорско от „Пежо“, управлявано от Вежди.

До катастрофиралата кола полицията стигна след преглед на около 400 МПС-та. От самото начало работната версия беше "Катастрофа с настъпила смърт и бягство на извършителя".

Вежди живее в триетажна къща край село Метличина. „Къщата беше построена и узаконена от баща му, който почина преди година и половина. Изградиха я върху земеделски имот, но бай Иляз я направи с любов и я узакони", разказаха местни жители.
Веждин Илиев е роден в Габровско, където родителите му преди години работели. "Семейството е от първите в България, които заминават за Швеция през 1989 година. Не можем да си обясним защо се върна от Швеция, където живеят брат му, сестра му и майка му“, казаха жители на Горско Дюлево.
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!