Деца и роднини на шефове в Министерството на земеделието получават пари от евросубсидии. И така вече години наред. Шуробаджанащина, за която сигнализират недоволни фермери и бивши служители в министерството, предава Нова телевизия.

Елен Стойкова е дъщерята на шефа на Областната Дирекция „Земеделие”  за София – Област, Христина Стойкова. 

Регистрирана още от 19-годишна като земеделски производител Елен е една от онези земевладелци, които допреди 2 години бяха масово явление –стопаните на пасища без животни. Хората, които взимаха големи суми европейски субсидии само, за да косят тревата и почистват ливадите.

През 2015 г. истинските животновъди възроптаха, че заради тези хора, за тях не са останали площи, които да заявят за субсидии. Държавата отстъпи и законът ограничи практиката.

От 2013 г. до началото на 2016 г. обаче дъщерята на земеделския директор е взела хиляди левове за поддържане на над 1300 декара пасища в Челопеч, където случайно или не, ведомството на майка й е одобрявало площите, преди да се кандидатства за парите пред Фонд „Земеделие”.

Вичо Вичев пък е бащата на същата директорка на земеделието за София област - Христина Стойкова. Бащата и майката са регистрирали фирма, която е спечелила еврофинансиране по друга програма към земеделието – за къщи за гости. С максимума подпомагане по програмата – 380 000 лв. те са построили три красиви къщи близнаци край Сливница. Като председател на комисия, дъщеря им - директорът Христина Стойкова, е преобразувала земята под къщите от земеделска в урбанизирана.

Има ли шуробаджанащина около раздаването на земеделски субсидии и доколко това е опасно? Кои взимат най-апетитните помощи за развиване на земеделието и как го развиват?