Бивш служител на ДАНС - Благоевград е обвинен за използване на чужди регистрационни табели за лек автомобил. 54-годишният Атанас Халачев изпаднал в конфузната ситуация миналия месец. На 2 декември той придружил своя познат Костадин Шиндов от с. Копривлен до автокъща в Дупница, за да си купи кола. Двамата тръгнали с лек автомобил „Опел Корса“ за автокъщата „Бони – М“ на Бранимир Петров. Костадин Шиндов се спрял на черен автомобил „ Фолксваген Голф 4”, внос от Италия, и след като подписал договор за покупко-продажба и оформени съответните декларации, получил талона на автомобила, който бил без транзитни регистрационни табели. Пред купувача имало два варианта - да отиде до КАТ - Дупница и да се снабди с временни регистрационни табели срещу съответната такса или да плати на частна фирма да превози до Гоце Делчев нерегистрирания автомобил, пише struma.bg.

Фолксвагенът бил изкаран от автокъщата без окачени табели, но впоследствие отнякъде били намерени табели на лек автомобил „Форд Фиеста“ с кюстендилска регистрация и след като били поставени, зад волана седнал Атанас Халачев, а Костадин Шиндов тръгнал след него с опела. Около обяд в района на подстанция „Козлодуй“ на главен път Е- 79 дежурният екип на Пътна полиция на ОД на МВР - Благоевград спрял лекия автомобил „Фолксваген Голф“. Полицай Владимир Поповски поискал документите на Атанас Халачев, който уточнил, че е взел кола от автокъща в Дупница и пътува за Гоце Делчев, като подчертал, че е бивш колега и се легитимирал с карта, макар че бил пенсиониран от МВР през 2011 г. Младият полицай обаче продължил проверката и поискал документите за автомобила, които предал на колегата си Станислав Червенков, който въвел данните в работната станция.


Така лъснало, че регистрационните табели са на друг автомобил – „Форд Фиеста”. Атанас Халачев обяснил, че такива са му дадени в дупнишката автокъща. Младите катаджии извикали оперативната следствена група и след разговора с разследващия полицай табелите са иззети с протокол за доброволно предаване. След това бившият дансаджия си тръгнал с опела на своя приятел, но не към Гоце Делчев, а обратно за Благоевград, за да регистрира в КАТ фолксвагена.

По случая е образувано бързо производство и след като било установено, че фолксвагенът не е краден, на Атанас Халачев е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 345 от НК - използване на чужди контролни знаци, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 1 година и глоба от 100 до 300 лв. В хода на разследването той не се признава за виновен, тъй като не знаел какъв е редът за регистрация, както и че табелите не били за управлявания от него автомобил.

Тъй като е с чисто съдебно минало, наблюдаващият прокурор Елица Калпачка го освобождава от наказателна отговорност и делото ще се гледа по реда на чл. 78А. , т. е. - ако бъде признат за виновен, той ще бъде наказан с глоба най-много 300 лв. Ключов свидетел за развръзката на делото е собственикът на автокъщата, който е призован за разпит като свидетел.