17-годишният руснак Владислав, който на 1 януари привечер уби баща си Антон в дома им в аксаковското с. Осеново, е действал при неизбежна самоотбрана. Това стана ясно след заседание на Варненския окръжен съд, който отхвърли искането на прокуратурата момчето да бъде задържано под стража и го пусна на свобода.

Докато чака финала на разследването, тийнейджърът ще бъде под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая в Аксаково, пише "Труд".  Във фаталния първи ден от новата година 42-годишния му баща изпил солидно количество алкохол и вдигнал скандал на съпругата си Светлана. Започнал да я души. Владислав опитал да го спре и също отнесъл няколко удара. Тогава грабнал нож и наръгал баща си, за да спаси майка си. Ударът обаче се оказал фатален и едрият мъж починал на място. Подробностите около драмата разказа адвокатът на момчето Юлиян Георгиев, тъй като заседанието на съда премина при закрити врати.

На влизане слабичкият Владислав криеше лицето си, но после излезе от залата със смъкната качулка. По лицето на майка му Светлана имаше видими следи от побой, които тя се опита да прикрия със слънчеви очила.

Семейството е родом от Москва, а членовете му имат статут на постоянно пребиваващи в България. Преди 5 г. купили имот край Осеново и започнали да строят дом, който още не е довършен. Владислав посещавал училище в града, бил отличник и редовен участник в олимпиади и конкурси. У дома обаче царял ад, тъй като баща му редовно пиел и ставал агресивен. Малкото съседи наоколо често чували яростни викове и виждали съпругата насинена.Официални сигнали до институциите за домашно насилие обаче не са били подавани, поясни адвокат Георгиев. Той бе категоричен, че работното обвинение на прокуратурата за умишлено убийство трябва да бъде коригирано, тъй като клиентът му е действал в условията на неизбежна самоотбрана, спасявайки живота на майка си и своя собствен.В 3-дневен срок ще стане ясно дали Окръжната прокуратура ще протестира най-леката мярка за неотклонение, която съдът наложи на момчето. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ