След няколкочасово заседание, Специализираният наказателен съд остави в ареста задържаните за нерегламентирана търговия с лекарства за онкоболни. За шестима от тях прокуратурата поиска постоянен арест, а за един – домашен арест по здравословни причини.

Соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, а също така Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Гонсузов остават под стража, тъй като има опасност за извършат ново престъпление. Зора Балчийска, Небесна Балчийска и Светлана Тюлекова ще са под домашен арест заради здравословни причини.

Според обвинението групата е действала от месец май 2017 година. До арестите се стига след като между трима от членовете на престъпната група са били предадени белязани лекарства.

Прокуратурата казва, че ръководителят на групата е осъществявал срещи с членовете, а те изпълнявали неговите указания. Схемите според държавното обвинение са били две. При едната се купували лекарства от различни лекари, които в последствие били заменяни с такива с изтекъл срок на годност или неясен произход. Втората схема е отклоняване на лекарства без да бъдат вливани на пациентите.

Липсва ясно обвинение, е тезата на защитата. Адвокат Емануил Йорданов посочи, че в него се казва, че организираната престъпна група действала от април месец тази година, без да се разбере от къде идва подобно твърдение и какво се е случило между април и деня, в който обвиняемите са задържани.

„Прокуратурата решава, че първо трябва да задържи обвиняемите, а след това да събира доказателства. В делото към този момент няма данни какво и как е белязвано. Аз за първи път виждам седем души организирана престъпна група, които взети заедно, не са откраднали и един пирон”, посочи защитникът.

Мярката подлежи на обжалване в тридневен срок. Наблюдаващият прокурор Лидия Манолова допусна да има още обвиняеми по делото. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ