Вече имаме ежемесечни опити за прехвърляне с дрон на пратки в затворите, от снощи имаме такъв случай в софийския затвор, разкри пред Канал 3 Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите. В събота е насрочен национален протест на синдикалната организация с искане за по-високи заплати и увеличаване на щата. 
"Самият дрон е бил с камера, колегите в момента, в който са реагирали и са забелязали и е докладвано, дронът се изтеглил, без да достави пратката", разказа Ивайло Григоров, който работи в същия затвор.
 

По думите му служителите в местата за лишаване от свобода нямат нито технически средства, нито са достатъчно на брой, нито имат финансова мотивация да работят в правосъдната система.
 
"Протестите ни продължават до пълно изпълнение на нашите искания, които са за пълно изравняване на плащанията с тези на колегите от МВР. Ние сме служители по един закон, със сходни задължения, сходни длъжности и сходни изпълнения на нашите задължения", разясни Ивайло Григоров.
 
"Второто основно наше искане е увеличаване на щатната численост на двете специализирани наши дирекции. Отговор от сорта на "няма пари" не ни задоволява, тъй като имаше поети ангажименти от страна на министърката на правосъдието (Цецка Цачева)", продължи той.
 
Синдикатът е поканил на съботния национален протест правосъдния министър Цачева, финансовия министър Горанов и министър-председателя Борисов.
 
Ивайло Григоров припомни стартовата заплата на стажант-надзирател - 567 г. "567 лева е стартова заплата на стажант надзирател, първата година работи само на тази заплата, нищо отгоре не слагам", разясни той.
 
"Представете си какви хора ще дойдат в големите градове да кандидатстват за тази работа и дали те ще са водени от чувство за чест, доблест и желание да служат на обществото, или ще бъдат водени от користни подбуди", попита Григоров.
 
"Ще помоля да ползвам вашия ефир за въпрос към министъра на финансите и на правосъдието: "Не се ли срамувате от това, че в 21 век в страна член на ЕС, служители в сектор Сигурност получават пари под средната заплата за страната, и какво ниво на сигурност очаквате да получите, и какви служители очаквате да дойдат", каза Ивайло Григоров.