9 души са задържани за организирането на нелегални боеве с кучета около Иструм парк при Шишмановския манастир "Успение Богородично“, съобщава TrafficNews, позовавайки се на източници в МВР. Светата обител се намира на 13 км от Самоков и в близост до язовир "Искър".

Арестите са се случили днес около 12:15 часа. Акцията е на криминалисти от областната дирекция на МВР -София, съвместно с полицията в Самоков. 

На въпросното място от години се организирали боеве с кучета от породата питбул. По време на схватките се правят и големи залози. Боевете продължават, докато собственикът на някое от кучетата се откаже и го оттегли. Често обаче се стига и до фатален край за четириногите гладиатори. До една година затвор и до 10 000 лева глоба предвижда Наказателният кодекс за организаторите на бой с животни.Кървавите боеве са организирани от криминални босове. В парка, който се намира на 13 км от Самоков и в близост до язовир "Искър", е трябвало да се проведат осем схватки, за които са се събирали залози. Организатор на кървавото зрелище е Валентин Варела от Самоков, който през зимата работел на лифтовете на Мальовица , а през лятото по различни строежи.Полицаите са се появили в разгара на първата кучешка битка, но въпреки намесата им едно от животните е в много тежко състояние, разказаха очевидци на екшъна.  Заради големия брой участници в нелегалните боеве на място е дошла и жандармерия. Разпитани са 30-40 души, които са били край импровизираната арена.На всички са им проверени личните карти и са им снети обяснения. Повечето са се оправдавали, че приятели са ги завели да гледат боевете.Според неофициална информация полицията издирва Радослав Попов, син на Янко Попов- Туцо, подсъдим по делото за бандата "Килърите".  Радослав е събирал парите за залозите за кучешките боеве, според показания на задържани и разпитани при акцията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ