Обвинените в трафик на мигранти остават в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд след четиричасово заседание, предаде БГНЕС. Мотивът на съда да ги остави в ареста е опасността задържаните да извършат ново престъпление.

Според съда тази мярка е най-доброто решение за Абдулгафур Тарахел, Мохамед Джафар Джафари, Садакат Маруф, Саидага Маруфхел, Ангел Иванов Трифонов, Нидал Мохамед Хисари и Стефан Пепов Димитров, обвинени за участие в организирана престъпна група в периода от 2017 г. до юни 2019-та, занимавала се с трафик на мигранти от Афганистан до Западна Европа, минавайки през България.

„Предстоят много следствени действия. Ще обжалваме това решение. Нещата не са изяснени още. Представените доказателствата не са в пълнота. Всеки говори някакви неща, които са неясни, защото те са чужденци. Не може да се каже със сигурност, за кой се отнася. Групата е от араби и афганистанци, които не знам как са си говорили помежду си”, коментира Ефросина Кирилова, адвокат на един от задържаните.Решението на спецсъда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен специализиран наказателен съд. Заседанието на въззивната инстанция е насрочено за 4 юли от 10 часа.

Членовете на организираната престъпна група са превеждали големи групи лица от по 30-40 души, предимно чужди граждани – афганистанци, иракчани и пакистанци, от Турция през територията на Република България до „зелена граница” със Сърбия. Превеждането е извършвано по изключително опасен начин за живота и здравето на мигрантите. Те са превеждани през така наречените „зелени граници“, а именно гъсти, гористи местности.

Дейността на престъпната група е започнала от Кабул, Афганистан и се е ръководила от лице, което е било роднина на член на организираната престъпна група. Това лице е организирало набирането и транспортирането на мигрантите от Афганистан, през Иран до Турция, където те бивали посрещани от друго лице, организирало ръководството на групата на територията на Турция. Той превеждал групата по канал от Турция към България през река Марица. На територията на България трафикираните лица били превозвани със специални бусове, като са ги укривали и настанявали в наемани секретни квартири в кв. „Филиповци“ и кв. „Орландовци“.

Лицата престоявали от един до два дни на територията на страната с цел да не будят подозрение и да не се харчат допълнителни средства за тяхната прехрана и нощувка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ