Криминалисти спипаха банда на Ефенди, обрала куриерската фирма „ЕКОНТ“ в Божурище на 26 февруари.

Това съобщиха директорът на „Национална полиция“ Христо Терзийски и административният ръководител на Софийската окръжна прокуратура Наталия Николова.

Бандитите нахлули в обекта около 22:00 ч. и успели да отмъкнат 200 лева, касови апарати и 65 пратки, след което ги натоварили в микробус и напуснали местопрестъплението.

Полицаите се опитали да спрат превозното средство за проверка, но обирджиите не оказали съдействие и дори ударили униформения с вратата на буса.

Наложило се е лицата да бъдат преследвани, обясни главен комисар Терзийски. Членовете на групата изоставили микробуса в района на село Волуяк, след което те били заловени от ченгетата в столичния квартал „Люлин“.

Шефът на Националната полиция разясни, че бандата е действала с добре изготвен план. Те използвали радиостанции, които работят на любителски честоти. Полицията предполага, че те са били за връзка между самите членове на групата на Ефенди.

Образувано е досъдебно производство на четиримата заловени. Двама от тях са на 33 г. и са обвинени за осуетяване на полицейска проверка, а на останалите – на 42 г. и на 50 г. са им повдигнати обвинения за кражба от куриерската фирма.

Оказало се, че трима от тях имат криминално минало – 42-годишният е осъждан за 5 кражби, 50-годишният е осъждан два пъти за употреба на алкохол и шофиране, веднъж за превозване на мигранти, веднъж за кражба и веднъж за грабеж.

Един от 33-годишните мъже е с наложени две административни наказания за шофиране в нетрезво състояние, а останалият е неосъждан.

При претърсванията открили и задържали радиостанции, симкарти, инструменти, матрица за ключове и магнитни лепенки, с помощта на които те контактували помежду си и извършвали престъпленията.

Към момента се разглежда искането на прокуратурата за постоянното им задържане под стража. Процесуално-следствените действия по случая продължават.