Задържаният мъж, който стреля и рани полицай в Сватбаре, е небезизвестният Айхан. 36-годишният мъж се превърна в кошмар за съселяните си преди години, след като преби баща си и държа в плен семейството си, а това е вече третият му арест при спец акция на полицията в Кърджали. Мъжът е с диагноза „шизофрения” и от години се лекува, пише 24rodopi.com.
„Стои по 2-3 месеца, но после бяга или майка му го прибира. В последните 4-5 месеца бе добре, нищо му нямаше. Преди два дни си взе пенсията по болест, отиде с колело до Кърджали и се върна с пушка. В четвъртък отново му стана нещо и полудя. Беше задържан от полицаите минути преди двете му деца да се приберат у дома от училище, тогава какво щеше да стане не ни се мисли”, коментираха жители на кърджалийското село.

Както вече писахме, служители на РУ-Кърджали обезвредиха и задържаха агресивен мъж в село Сватбаре около 17,30 часа в четвъртък. Операцията е предприета, след като в полицейското управление постъпил сигнал, че 36-годишен, който преди няколко дни се сдобил с пневматична пушка, заплашва жители на селото с разправа, посочиха от Областната дирекция на МВР. Пристигналите служители на реда били посрещнати с агресия, като мъжът отказал да се подчини на разпорежданията и открил стрелба. Има леко пострадал полицай от РУ-Кърджали. В акцията е включено и специализираното тактическо звено за бързи действия от управлението. Мъжът е обезвреден, изведен е от къщата, а по-късно настанен в здравно заведение. Пневматичното оръжие и 2 ножа са иззети и са на съхранение в полицейското управление. Образувано е досъдебно производство.

Родопчанинът работил в местен шивашки цех, където правил бродерии. Преди години пък с баща си бил ангажиран в строителството. Двамата работели на обекти в София. „Беше много добро момче, преди да се разболее. От 10 години е в такова състояние, случи се малко след като се ожени и му се роди първото дете. Пиеше много. От години получава и пенсия по болест”, заявиха съседи на Айхан.

Първият екшън с главно действащо лице Айхан се разиграва на 23 март 2015 година. След сигнал за агресивен мъж на място е изпратен патрулен автомобил на полицейския участък в Перперек, но поради усложнената обстановка била поискана допълнителна помощ и медицински екип. При пристигането на патрул на РУ-Кърджали и линейка, мъжът открил стрелба с въздушна пушка, уцелил и потрошил стъклата на полицейския автомобил, а линейката обстрелвал с камъни. Със заповед на директора на ОД на МВР-Кърджали старши комисар Венцислав Момчилов е сформиран оперативен щаб за овладяване на ситуацията. Районът около къщата е бил отцепен от полиция, а на място са били изпратени и допълнителни сили – специализираното звено за тактически действия, психолог, служители от "Охранителна" и "Криминална полиция". След 4-часови преговори с мъжа полицаите успяват да изведат от къщата двете деца, съпругата и бащата, а също и да приберат въздушната пушка.

През август същата година отново се налага да се намесват специалните сили на полицията при заложническа драма. Близо три часа трае операцията по извеждането на буйстващия Айхан от дома му в село Сватбаре. Мъжът нанесъл побой на баща си и съпругата си и заплашвал жители на селото с нож. Пристигналите полицейски екипи се опитали да проведат разговор с мъжа, но той се заключил в дома си и отказал комуникация. След провалените опити за установяване на контакт полицаите предприели акция по неутрализирането на лицето, което е изведено от къщата и настанено за лечение в здравно заведение.

Тогава в Сватбаре стартира подписка с искане психично болният Айхан Ю. да остане да се лекува поне година в специализирано заведение. „Всички се страхуваме, че след като се върне, отново ще направи някоя беля. Той е добре известно време, после отново става агресивен", разказаха тогава пред репортер на 24rodopi.com местни жители.