Голямо количество канабис, тротилова пресовка и преработен газов пистолет са иззети при спецакция срещу наркоразпространението на територията на община Ботевград. Към настоящия момент са задържани общо 12 души, съобщават от МВР.

Около 11 часа била извършена проверка на частен адрес в с. Новачене, обитаван от криминално проявен ботевградчанин. В една от стаите служителите открили полиетиленов плик под формата на топка, съдържащоколо 50 грама суха растителна маса – канабис. 24-годишният обитател бил задържан за срок до 24 часа, а криминалистите предприели претърсване и на домашния му адрес в Ботевград.

На входа на къщата, полицейските служители били посрещнати с ножица в ръка от майката на младия мъж. В опит да осуети работата им тя ударила служител от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-София по главата с домашния телефонен апарат и захапала по ръката негова колежка, която опитала да отнеме острия режещ предмет. Заради хулиганските си действия 46-годишната последвала сина си в ареста на РУ-Ботевград със заповед за задържане за срок до 24 часа. По двата случая са образувани досъдебни производства. В рамките на операцията, около 15.30 часа, полицаи и разследващи извършили проверка и на втори частен адрес в село Новачене, обитаван от 23-годишна жена, адресно регистрирана в Скравена.

На втория етаж на къщата те намерили пластмасов кош за пране, пълен със стръкове свежа зелена тревиста маса, реагираща на канабис, тротилова пресовка без капсул детонатор и преработен газов пистолет. Още множество стръкове засадени канабисови растения в различен стадий на растеж били открити и в двора на имота. 23- годишната е задържана за срок до 24 часа. По случая също е образувано досъдебно производство. В хода на полицейските действия по документирането на цялостната престъпна дейност на двамата задържани в с. Новачене до настоящия момент са задържани още петима души. Действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата.