Собственикът на финансова къща „Маршал груп“ в столицата Веселин Денков-Брадата заедно с укриващия се в Дубай с 18 обвинения хазартен бос Васил Божков активно се е включил във финансирането на протестите в София. Това твърди в показанията си анонимен свидетел №565 по дело срещу Денков, цитирани от неговия адвокат Ина Лулчева в спецсъда, уточнява в. Монитор.

Той разгледа мярката за неотклонение на Денков по обвинение, че е участвал в организирана престъпна група и по-точно е давал пари на мъже, които въртели лихварска дейност и му давали процент от печалбата.

Според прокуратурата, бандата е действала от януари 2018 г. до 28 август 2020 г.

БЛИЦ припомня, че Денков, известен като Весо Брадата и Весо Воденицата е арестуван на границата на връщане от Италия. Той бил информиран, че у нас го очаква повдигането на обвинение и след разговор с адвокат пристигнал в страната.

Арестуваха Весо Брадата и Ивайла Бакалова

Прокуратурата поиска от съда да му наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“, цитирайки показанията на явни и анонимни свидетели, че е давал пари на Ивайло Георгиев – Пифа и синът му Александър, с които те давали заеми срещу лихва. После отчитали по 2,5% от лихвите на Денков, а останалата част от печалбата била за тях. При невръщане на парите имало заплахи и физически посегателства срещу длъжниците.

Държавното обвинение заяви в съда, че са събрани доказателства за обосновано предположение Весо Брадата да е извършвал престъпление и че на свобода има опасност да се укрие, тъй като срещу него има висящи наказателни производства.

Според защитата на Денков обаче, нито един от свидетелите не твърди, че лично е видял как той дава пари на Пифа, а само, че са чували за това.

Испанският в. ABC: Организатори на протестите в София са Радев, Божков и неуспелият политик Христо Иванов

Адвокатът преразказа част от показанията на анонимния свидетел №565, че чул, че Веселин Денков е посредник на Божков на улицата. Брадата се срещал с ромски лидери в ресторант „Невада“, за да осигурят хора за протестите. Според свидетели Денков е замесен и в изнудването на Станка Марангозова, която беше убита през октомври м.г.

БЛИЦ припомня, че междувременно стана ясно, че е бил задържан и Николай Филипов, който е собственик на пристанище “Европа” в Бургас. Той е задържан по разследване за търговия с влияние, пране на пари и данъчни престъпления. При претърсванията в офиса и дома му във вторник разследващите се натъкнали на 1 милион и половина лева в брой. Досега не е ясно защо е държал толкова пари в наличност. Според запознати Филипов бил близък с бизнесмена Васил Божков, който е с 18 обвинения и от края на януари се укрива в Дубай.

В хода на разследването ще се проверяват неговите връзки със собственика на “Нове холдинг”. Неофициално се твърди, че е напълно възможно през него да са минавали част от парите, с които да се финансират протестите. Тази версия също щяла да бъде изяснена.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!