Пазарджишкият Окръжен съд уважи искането на местната Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 43-годишния И.С. и 33-годишния Д.Р., пише "Монитор". 

Двамата са обвинени за това, че на 3 юли 2020 г. в гр. Белово са извършили грабеж на възрастна жена и са ѝ нанесли побой. За това деяние в закона е предвидено наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.

76-годишната Иванка Кюркчийска живеела сама. Около 1.30 часа,  двама непознати проникнали през прозорец на дома й, докато тя спяла в една от стаите. Жената се събудила от шума, опитала се да запали осветлението, но двамата я хванали за ръцете, повалили я на пода и започнали да удрят и ритат по лицето и тялото.

Те заплашили пострадалата с лозарска ножица, като повтаряли: „Давай столевките, къде са столевките“.

Единият от тях имал поставени на ръцете си чорапи, вместо ръкавици. След това двамата мъже започнали да тършуват из стаите на къщата, отваряли шкафовете и преровили гардеробите и леглата. През това време жената успяла да излезе от стаята и тръгнала по стълбите, за да търси помощ.

Двамата я настигнали, започнали да я влачат обратно, като я върнали в дома й. Там продължили да я удрят и питат къде е скрила „столевките“.

След като не намерили търсените от тях пари, двамата мъже отнели от къщата 13 лева, които намерили в портмонето й, една бутилка вино, няколко мобилни телефона и сим карта. След това напуснали дома на 76-годишната жена и се отправили към жп гарата в гр. Белово.

Пострадалата потърсила помощ от своя съседка няколко часа по-късно, която позвънила на близките й. Незабавно на мястото пристигнали дежурни екипи на полицейски участък в гр. Белово и Районното управление в гр. Септември.

Благодарение на бързите действия на органите на реда нападателите били разкрити и задържани, а в неделя-5 юли окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов и полицейски шефове посетиха пострадалата жена и дъщеря й, за да им съобщят лично, че среднощните грабители вече са в ареста.

От събраните по делото доказателства-писмени и веществени доказателства, разпити на свидетели, съдът счете, че е налице обоснованото предположение, че И.С. и Д.Р. са извършили престъплението, както и че е налице реална опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

Съдът отчете високата обществена опасност на деянието, негативните характеристични данни и криминалистически регистрации на обвиняемите, които имат изградени трайни престъпни навици - И.С. е осъждан 14 пъти, Д.Р. е осъждан 6 пъти.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3-дневен срок. Делото е насрочено за 14юли 2020 год. от 10,30 ч.