Британската служба Gender Identity Development Service (GIDS), която е специализирана върху идентифицирането на половете сред децата, прави „експеримент“ с пациентите си. Експертите предупреждават, че организацията изпраща стотици хора за хормонално лечение, без да разполага с достатъчно сведения за неговите дългосрочни последици, пише The Times.

Петима бивши сътрудници на клиниката GIDS са се оттеглили поради опасения, че предложената от организацията „медицинска намеса“ може да навреди на чувствителните деца, които просто не са определили сексуалността си.

Събеседниците на The Times са взели решение за предписването на хормонални блокери, които спират сексуалното развитие. Повечето пациенти, които започват да приемат блокери на 16-годишна възраст, преминават към женски или мъжки хормони. Според специалисти децата и юношите са тласкани към промяна на пола, като не се дава време, за да се определят причините за дезориентацията им. Оксфордският професор Карл Хенехан също се съмнява в безопасността на лекарствената терапия, практикувана от клиниката на GIDS.

Според него това третиране е „подкрепено от доказателства с ниско качество и в много случаи изобщо ги няма.“ Междувременно, напоследък броят на младите хора, които кандидатстваха в клиниката на GIDS, се увеличи значително. Ако преди девет години броят на направленията е 94, то миналата година вече е 2519.

А най-младият пациент е само на три години. „През последните две години чувствах, че на работа ме държеше чувството, че голям брой деца са в опасност. Бях там, за да предпазя децата от вреда“, каза един от уволнилите се експерти.

„Този експериментален метод на лечение се извършва не само с деца, но и с много беззащитни деца“, добави друг събеседник. Всичките петима души обвиниха лобистките трансджендърни групи, включително организацията Mermaids, за това, че те прокарват смяната на пола като панацея. Експертите също се оплакват, че са били принуждавани да предписват на млади хора хормонално лечение, което „драстично променя живота“, въпреки че не са намирали това решение за подходящо.