Апелативният специализиран съд наложи на бащата на Тита мярка "домашен арест". Началникът на сектор "Отпускане на пенсии" Стоянка Симеонова пък излиза на свобода срещу парична гаранция от 7000 лева.

Тодор Тодоров, който също е част от задържаната група, остава в ареста. Решението на съда е окончателно. Съдът съобрази решението си със здравословното състояние на Пенчев и Симеонова, пише "Трафик". 

Пред магистратите шефът на НОИ в крайдунавския град отново заяви, че неколкократно е подавал сигнали в прокуратурата за нередности при издаването на документи за по-ранно пенсиониране на някои хора, като по думите му това се е случило още през септември м.г.Милен Пенчев обясни, че още тогава е започната проверка, която да установи дали действително има нарушения. Той обясни и че е съдействал изцяло на полицията, като при него тогава отишъл оперативен работник към Икономическа полиция - Силистра Галина Великова и го е помолила за съдействие, каквото той и е оказал.  Именно Великова обаче е един от основните свидетели по делото в момента.

Според прокуратурата обаче Пенчев е подал сигнали едва след като е разбрал, че са започнати проверки в НОИ-Силистра.Обвиненията срещу Пенчев, Симеонова и Тодоров са за участие в организирана престъпна група занимаваща се с източването на бюджета на НОИ, действала не само на територията на Силистра, но и на София. Като ръководител на групата е сочен именно Пенчев.

Според обвинението престъпната групата е действала от 2017 г. насам. За 2 години от схемата са се възползвали над 20 души, сред които са и бивши кметове и общински съветници.

Неправомерно пенсионираните са представяни като бивши миньори, за да могат да получат пенсия от над 600 лева. За услугата пенсионерите заплащали 10 000 лева разсрочено.

В съдебната зала присъстваха майката и сестрата на Тита, като този път и самата изпълнителка дойде в спецсъда.

Близките на Пенчев, както и неговите защитници обаче отказаха да коментират решението на съда.

С обвинения по случая са общо 6 души. Трима от тях обаче - Евгения Мутафчиева, както и синът и съпругата на Тодоров Цветанка и Тодор бяха пуснати под парична гаранция, тъй като прокуратурата смята, че няма риск да се укрият и да извършат друго престъпление.

При акцията на спецпрокуратурата бяха претърсени 14 адреса, два от които служебни.

Милен Пенчев диктувал лични данни на хора, които искат да получават пенсии на своята служителка Стоянка Симеонова . На документа пишело абривиатурата СМЧП, което означавало "силно мой човек Пенчев" - така се знаело, че са близки до директора хора.

Шефът на НОИ - Силистра държал вкъщи досиетата на хора, на които издавал документи, че са работили като миньори. Той и арестуваната групичка около него вземали дебитните карти на “клиентите”, за да теглят от тях комисионите си.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ